Wykonanie
Czekoladowe muffinki z
kremem czekoladowym z kawałkami
czekolady. Uczta dla podniebienia polecana na "babskie wieczorki".Składniki: na ciasto:200g
mąki25g
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia110g
cukru pudru2 średnie
jajka100ml
oleju słonecznikowego225g
mleka75g
mlecznej czekolady (pokruszonej) na krem:pół kostki
masłapół kostki
margaryny2-3 łyżki
cukru pudru2 łyżki
kakao1
budyń śmietankowytabliczka
czekoladyNagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Umieszczamy papilotki w otworach w blasze na muffinki. Mieszamy
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia w misce. Dodajemy
cukier. Miksujemy
jajka z
olejem w osobnej misce, aż się spienią i dodajemy
mleko. Wsypujemy suche składniki do mokrych i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy
czekoladę.Nakładamy ciasto łyżką do papilotek i pieczemy 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy w blaszce przez 5 minut, po czym wyciągamy, aby muffinki ostygły do końca.Przygotowujemy
budyń i odstawiamy żeby ostygnął. Miksujemy
masło z
margaryną i
cukrem pudrem, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę.
Kakao rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej, przegotowanej
wody (tylko tyle, aby było płynne, ale mocno gęste) i czekamy, aż ostygnie. Dodajemy stopniowo
kakao do masy i miksujemy.
Czekoladę siekamy w blenderze lub przed rozpakowaniem mocno uderzamy nią o np. stół, tak aby powstały małe kawałeczki. dodajemy je do kremu.Umieszczamy krem na muffinkach i przyozdabiamy.