ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe muffinki

Czekoladowe muffinki

Wykonanie

Czekoladowe muffinki z kremem czekoladowym z kawałkami czekolady. Uczta dla podniebienia polecana na "babskie wieczorki".
Składniki: na ciasto:
200g mąki
25g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
110g cukru pudru
2 średnie jajka
100ml oleju słonecznikowego
225g mleka
75g mlecznej czekolady (pokruszonej) na krem:
pół kostki masła
pół kostki margaryny
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 budyń śmietankowy
tabliczka czekolady
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Umieszczamy papilotki w otworach w blasze na muffinki. Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia w misce. Dodajemy cukier. Miksujemy jajka z olejem w osobnej misce, aż się spienią i dodajemy mleko. Wsypujemy suche składniki do mokrych i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę.
Nakładamy ciasto łyżką do papilotek i pieczemy 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy w blaszce przez 5 minut, po czym wyciągamy, aby muffinki ostygły do końca.
Przygotowujemy budyń i odstawiamy żeby ostygnął. Miksujemy masło z margaryną i cukrem pudrem, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Kakao rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej, przegotowanej wody (tylko tyle, aby było płynne, ale mocno gęste) i czekamy, aż ostygnie. Dodajemy stopniowo kakao do masy i miksujemy. Czekoladę siekamy w blenderze lub przed rozpakowaniem mocno uderzamy nią o np. stół, tak aby powstały małe kawałeczki. dodajemy je do kremu.
Umieszczamy krem na muffinkach i przyozdabiamy.
Źródło:http://eatratatouille.blogspot.com/2013/10/czekoladowe-muffinki.html