ßßß
Składniki: na babeczki:garść posiekanej świeżej bazylii120ml mleka120g mąki40g masła140g cukru pudru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 duże jajko1 łyżeczka solidżem truskawkowy na krem:110g miękkiego masła225g cukru pudru2 łyżki soku z limonkidekoracja:liście bazyliiNamocz bazylię w misce z mlekiem i zostaw na co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc.Następnego dnia nagrzej piekarnik na 170 stopni Celsjusza. Umieść papilotki w otworach w blaszce na muffinki. Wymieszaj razem cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól w dużej misce. Wetrzyj masło do uzyskania "piaszczystej" konsystencji. Zrób otwór w środku mieszanki i przelej bazyliowe mleko przez sitko. Dodaj jajko i mieszaj do ujednolicenia masy. Nałóż ciasto do papilotek w blaszce i piecz ok. 20 minut do zarumienienia ciasta. Zostaw muffinki w blaszce na 5 minut do "odpoczęcia" ciasta po czym wyjmij, aby ostygły do końca. Wytnij ząbkowanym nożem otwory w kształcie stożka (takie funkcjonują najlepiej) i nałóż do nich dżem truskawkowy.Ubij masło z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo, w małych ilościach dodawaj sok z limonki i dobrze mieszaj.Nałóż na muffinki krem i wygładź go nożem. Udekoruj liśćmi bazylii.