Wykonanie
Składniki: na babeczki:garść posiekanej świeżej
bazylii120ml
mleka120g
mąki40g
masła140g
cukru pudru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 duże
jajko1 łyżeczka
solidżem truskawkowy na krem:110g miękkiego
masła225g
cukru pudru2 łyżki
soku z limonkidekoracja:liście
bazyliiNamocz
bazylię w misce z
mlekiem i zostaw na co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc.Następnego dnia nagrzej piekarnik na 170 stopni Celsjusza. Umieść papilotki w otworach w blaszce na muffinki. Wymieszaj razem
cukier,
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól w dużej misce. Wetrzyj
masło do uzyskania "piaszczystej" konsystencji. Zrób otwór w środku mieszanki i przelej
bazyliowe mleko przez sitko. Dodaj
jajko i mieszaj do ujednolicenia masy. Nałóż ciasto do papilotek w blaszce i piecz ok. 20 minut do zarumienienia ciasta. Zostaw muffinki w blaszce na 5 minut do "odpoczęcia" ciasta po czym wyjmij, aby ostygły do końca. Wytnij ząbkowanym nożem otwory w kształcie stożka (takie funkcjonują najlepiej) i nałóż do nich
dżem truskawkowy.Ubij
masło z
cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo, w małych ilościach dodawaj
sok z limonki i dobrze mieszaj.Nałóż na muffinki krem i wygładź go nożem. Udekoruj liśćmi
bazylii.