Wykonanie
Korzenny smak pierników do tego ciepłe
mleko, za oknem zimno i ta świąteczna atmosfera. Idealne zestawienie. Wigilia już niebawem a nie każdy zapewne pomyślał że na pierniki ciasto trzeba zrobić z wyprzedzeniem jakiś 4 tyg. Nie martwcie się, pomyślałam i o tym. Szybko i prosto.Przepis na około 100 sztuk.

SKŁADNIKI:600g.
mąki pszennej200g.
mąki żytniej pełnoziarnistej4
jaja26dag.
cukru pudru20dag.
miodu3 łyżki
przyprawy do piernika(
cynamon,
goździki, ziarna
kardamonu,
gałka muszkatołowa, ziarenka
anyzu- wszystko dobrze zmielone)2 łyżki
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonejSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Wszystkie składniki wsypujemy do miski, dokładnie wymieszać i wyrobić. Ciasto będzie się kleić ale nie dosypywać
mąki. Takie ma być. Ciasto wyłożyć na dobrze obsypaną
mąką stolnice i rozwałkować na 3mm. Wykrawamy różne kształty. Układamy na blaszce. Pieczemy 7 min w 180 °C . Jeżeli będą się przypalać od
spodu zmienić temperaturę na 170 °C . Lukrujemy lub ozdabiamy według uznania :)SMACZNEGO! i WESOŁYCH ŚWIAT!


/