ßßß Cookit - przepis na Flaki.

Flaki.

nazwa

Wykonanie

Przez jednym uwielbiane przez innych znienawidzone. Ja zaliczam się do tej 1 grupy zdecydowanie. Aromatyczna, smaczna i gęsta zupa znana w Polsce od wieków.
SKŁADNIKI:
Rosół wołowy z warzywami ok 3l.
1kg. flaków wołowych
2 marchewki
1,5 pietruszki
1 seler
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
gałka muszkatołowa
imbir
majeranek
ziele angielskie
listek laurowy
(+jesli ktoś chcesz może dodać garść kaszy manny lub kaszy jaglanej)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rosół przelać przez sito by został sam bulion resztę wyrzucić lub wykorzystać do sałatki jarzynowej. Flaki zagotować, odcedzić i dodać do rosołu. Wrzucić listek i ziele. Gotować. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce. Dodać do bulionu i flaków. (teraz można dodać kasze manne lub kasze jaglaną) Gotować do miękkości. Zrobić zasmażkę z masła i mąki. Dodać do flaków. Doprawić gałką, zmielonym imbirem, majerankiem.
SMACZNEGO!
Źródło:http://narodziny-smaku.blogspot.com/2013/12/flaki.html