Wykonanie
Uwielbiam serniki wilgotne,
serowe i oczywiście konkretne. Sernik nowojorski jest własnie jednym z nich i tak jak londyński nie rośnie w czasie pieczenia i nie opada więc zawsze mamy gwarancję że ciasto bd wyglądało ładnie. Sernik można podawać z
owocami, sosami z
owoców albo posypać
kakaem i
cynamonem.
SKŁADNIKI:SPÓD:300g.
herbatników maślanych180g. roztopionego
masłaMASA:1kg. tłustego lub
półtłustego sera5
jajek5 zóltek1szkl.
cukru1
cukier wanilinowy3 łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub ziarenka z 1
laski wanilii1
cytrynaKREM:50g.
cukru pudru500ml.
śmietany 18 lub 22%SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Uszczelniamy formę ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej. Odpinamy obręcz, na dnie rozkładamy dwa kawałki foli aluminiowej na krzyż tak by wystawały poza tortownice. Zapinamy tortownicę wypuszczając folie na zewnątrz.
Herbatniki rozdrabniamy w blenderze lub wałkiem na 'piasek'. Mieszamy z roztopionym
masłem.
Ciasteczka wykładamy na spód przygotowanej tortownicy i wkładamy do lodówki na minimum 30min.Wszystkie składniki na masę (
ser,
jajka,
żółtka,
cukier,
wanilie, sok z 1/2
cytryny,
skórkę z cytryny) zmiksować do gładkości aż połącza się wszystkie składniki. Wylewamy masę na nasz spód.Tortownice umieszczamy w większej formie lub naczyniu żaroodpornym. Wlewamy zagotowana
wodę do połowy naszej tortownicy z sernikiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 60 min. Wyłączyć, odczekać 10 min. otworzyć piekarnik i zaczekać aż sernik się ostudzi. Około 1-1,5h. Wyjąć ciasto.Piekarnik znów nastawić na 180 °C .
Śmietanę z
cukrem pudrem ubić na gładki krem. Miksować ok. 3-4min. Wyłożyć na sernik i wsadzić do piekarnika na 10 min. Wyjąć, całkowicie ostudzić i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.SMACZNEGO!