ßßß Cookit - przepis na Sernik Nowojorski.

Sernik Nowojorski.

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam serniki wilgotne, serowe i oczywiście konkretne. Sernik nowojorski jest własnie jednym z nich i tak jak londyński nie rośnie w czasie pieczenia i nie opada więc zawsze mamy gwarancję że ciasto bd wyglądało ładnie. Sernik można podawać z owocami, sosami z owoców albo posypać kakaem i cynamonem.
SKŁADNIKI:
SPÓD:
300g. herbatników maślanych
180g. roztopionego masła
MASA:
1kg. tłustego lub półtłustego sera
5 jajek
5 zóltek
1szkl. cukru
1 cukier wanilinowy
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
1 cytryna
KREM:
50g. cukru pudru
500ml. śmietany 18 lub 22%
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Uszczelniamy formę ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Odpinamy obręcz, na dnie rozkładamy dwa kawałki foli aluminiowej na krzyż tak by wystawały poza tortownice. Zapinamy tortownicę wypuszczając folie na zewnątrz.
Herbatniki rozdrabniamy w blenderze lub wałkiem na 'piasek'. Mieszamy z roztopionym masłem. Ciasteczka wykładamy na spód przygotowanej tortownicy i wkładamy do lodówki na minimum 30min.
Wszystkie składniki na masę (ser, jajka, żółtka, cukier, wanilie, sok z 1/2 cytryny, skórkę z cytryny) zmiksować do gładkości aż połącza się wszystkie składniki. Wylewamy masę na nasz spód.
Tortownice umieszczamy w większej formie lub naczyniu żaroodpornym. Wlewamy zagotowana wodę do połowy naszej tortownicy z sernikiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 60 min. Wyłączyć, odczekać 10 min. otworzyć piekarnik i zaczekać aż sernik się ostudzi. Około 1-1,5h. Wyjąć ciasto.
Piekarnik znów nastawić na 180 °C . Śmietanę z cukrem pudrem ubić na gładki krem. Miksować ok. 3-4min. Wyłożyć na sernik i wsadzić do piekarnika na 10 min. Wyjąć, całkowicie ostudzić i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO!
Źródło:http://narodziny-smaku.blogspot.com/2013/08/sernik-nowojorski.html