Wykonanie
Składniki:3-4
papryki300 g
mięsa mielonego wołowo-wieprzowego100 g
ryżu2 łyżki
przecieru pomidorowego2-3
pomidory1
cebula2 ząbki
czosnku250 ml
bulionusól i
pieprzzioła prowansalskie1 łyżkę posiekanej
natki pietruszkimielona słodka i
ostra papryka (opcjonalnie)
oliwa z oliwekUgotować
ryż, najlepiej 3-4 minuty krócej niż na opakowaniu.
Paprykę umyć, ściąć górę, środek wydrążyć, oczyścić i posolić.
Cebulkę i
czosnek drobno posiekać, zeszklić na
oliwie. Dodać
mięso, doprawić
solą i
pieprzem. Po kilku minutach smażenia dolać
bulion oraz
przecier pomidorowy. Na koniec dorzucić obrane i pokrojone w kostkę
pomidory,
ryż, doprawić, dodać
natkę pietruszki. Powstałym farszem wypełnij
papryki, przykryj wcześniej odciętym wierzchem. Wstaw do rozgrzanego do 180 stop. C piekarnika i piecz 40-50 minut.Jak ja uwielbiam
paprykę w takiej postaci, a Wy co sądzicie o faszerowanej papryce? Znacie jakieś ciekawe przepisy z jej udziałem?Przepis bierze udział w akcji Paprykujemy 4