Saghetti con tonno czyli makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym to jedno z tradycyjnych sycylijskich dań. Ja je poznałem pracując we włoskiej restauracji niedaleko Londynu. Tak jak cała kuchnia włoska ( czy sycylijska ) jest to bardzo proste danie, bardzo sycące i tanie w przygotowaniu.Potrzebne składniki :Paczka makaronu ( doskonale sprawdza się makaron penne )mały słoiczek przecieru pomidorowego ( można dodać świeżych pomidorów )puszka tuńczykamała cebulaprzyprawy ( sól, ostra papryka, czosnek )ser do posypania ( parmezan )1/2 szklanki wodyPrzygotowanie:Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i delikatnie podsmażamy drobno posiekana cebulkę. Dodajemy tuńczyka, przecier i wodę. Doprawiamy do smaku. W momencie jak nam nasz sos się zacznie gotować można dodać makaron. Dokładnie mieszamy. Serem posypujemy tuż przed podaniem