ßßß
Składniki:2 szklanki maki1 żółtko1/2 szklanki wody3lyzki masła40 dag mięsa (wolowe, wieprzowe)sol, pieprz, ostra papryka (przyprawa) , cebulaZąbek czosnku1 bulka (namoczona wcześniej i odsączona)Ciasto:Do miski wsypać 2 szklanki maki i odrobinę soli. Zrobić wglebienie i dodac zoltko . Wyrobic ciasto, powili dolewając ciepłą wodę. Kiedy składniki bed juz połączone dodać 3 łyżki stopionego i wystudzonego masła. Wyrobić elastyczne ciasto.Farsz:Mięso ugotować do miękkości z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego i ząbkiem czosnku do miękkości.Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekana cebule. Mięso zemleć w maszynce do mięsa, dodając cebule i namoczona wcześniej i odsączoną bułkę. Tak zmielony farsz doprawiamy sola, pieprzem i ostra papryka.Ciasto rozwałkować na cienki placek. Szklanka powycinać krążki. Na każdym położyć porcje farszu, złożyć na pol, zlepić brzegi i wrzucać na osolony wrzątek. Gotować aż wypłyną. Odcedzić i podawać.Życzę smacznego :)Pozdrawiam Was