Wykonanie
Składniki:2 szklanki
maki1
żółtko1/2 szklanki
wody3lyzki
masła40 dag
mięsa (wolowe, wieprzowe)sol,
pieprz,
ostra papryka (
przyprawa) ,
cebulaZąbek
czosnku1 bulka (namoczona wcześniej i odsączona)Ciasto:Do miski wsypać 2 szklanki
maki i odrobinę
soli. Zrobić wglebienie i dodac
zoltko . Wyrobic ciasto, powili dolewając ciepłą
wodę. Kiedy składniki bed juz połączone dodać 3 łyżki stopionego i wystudzonego
masła. Wyrobić elastyczne ciasto.Farsz:
Mięso ugotować do miękkości z dodatkiem
soli,
pieprzu,
ziela angielskiego i ząbkiem
czosnku do miękkości.Na rozgrzanym
oleju zeszklić posiekana
cebule.
Mięso zemleć w maszynce do
mięsa, dodając
cebule i namoczona wcześniej i odsączoną
bułkę. Tak zmielony farsz doprawiamy
sola,
pieprzem i
ostra papryka.Ciasto rozwałkować na cienki placek. Szklanka powycinać krążki. Na każdym położyć porcje farszu, złożyć na pol, zlepić brzegi i wrzucać na osolony wrzątek. Gotować aż wypłyną. Odcedzić i podawać.Życzę smacznego :)Pozdrawiam Was