SKŁADNIKI1 kapusta200 g ryżu200 miesa mielonego500 ml przecieru pomidorowegolistek laurowyserki w plasterkacholej z oliwyczosnekpapryczka chilisól,cebulaSPOSÓB PRZYGOTOWANIAFARSZUgotować ryż trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu, dodać do niego mięso mielone - usmażone z drobno pokrojoną cebulą i papryczką chili. Dokładnie wymieszać doprawić solą do smaku. Można dodać ulubione przyprawy.W dużym garnku zagotować posoloną wodę i dodać liście kapusty. Obgotować 2-3 minuty poczym zalać zimną wodą aby zatrzymać czas gotowania. Odcedzić i wybrać najładniejsze i największe liście. Usunąć z nich zgrubienie głównego nerwa.Przygotowany farsz nałożyć na liście kapusty, dodać kawałek serka w plasterkach i formować gołąbki. Aby gołąbki nie rozwinęły się podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka a dopiero potem uformować gołąbki.Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju z oliwy dodać rozgnieciony ząbek czosnku i pouķładać gołąbki. Podsmażyć przez chwilę poczym dodać przecier pomidorowy połączony z odrobiną wody.Posolić do smaku dodać listek laurowy i dusić pod przykryciem przez 15 minut z jednej strony i następnie 15 minut z drugiej strony. Należy uważać aby nie przypalić gołąbków i w razie potrzeby dodać jeszcze trochę wody. Czas gotowania zależy też od wielkości i grubości liści kapusty . Wiadomo , że młoda kapusta gotuje się szybciej.SMACZNEGO :)