Wykonanie

Dzisiaj propozycja na obiad typowo weganski . To piękne i smaczne warzywo a raczej kwiat jest bardzo cenione przez naszą "wątrobę ". Z karczochow produkuje się wiele
leków korzystnie wpływających na wątrobę, obniżających choresterol i trójglicerydy.SKŁADNIKI1
karczochpół
cytrynynać
pietruszkiłyżkę
śmietany sojowej2 łyżki
płatków owsianych błyskawicznych50 g
sera Violife do pizzy300 g
ziemniaków3 łyżki
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnkusólSPOSÓB PRZYGOTOWANIAOdciąć łodygę u nasady
karczocha. Obrać z dolnych listków aż do pokazania się listków bardziej zielonych.

Odciąć czubek kwiata ok 2 cm , otworzyć kwiat i przy pomocy łyżeczki wydrążyć ze środka włochatą część kwiatu.



Przełożyć do miseczki z
wodą i
cytryną. Łodyga
karczocha też jest jadalna, ale należy odciąć zewnętrzną część łodygi i również namoczyć w wodzie z
cytryną.

W międzyczasie przygotować nadzienie . Pokroić nać
pietruszki i połączyć z
płatkami owsianymi,
śmietaną, ząbkiem
czosnku,
serem pokrojonym w kostkę posolić do smaku i dokładnie wymieszać.

Wypełnić nadzieniem
karczocha i przełożyć do szybkowaru zawierającego
oliwę z oliwek , ząbek
czosnku.

Wypełnić szybkowar
ziemniakami pokrojonymi w wieksze kawałki dodać 2
nalewki wody, sol do smaku. Gotować w szybkowarze przez 15 minut od momentu pierwszego ujścia pary.

SMACZNEGO :)