ßßß Cookit - przepis na Frittata z fasolki szparagowej

Frittata z fasolki szparagowej

nazwa

Wykonanie

Coś w stylu omleta z dodatkiem warzyw. . . Często zdarza się, że przygotowane przez mnie warzywne dodatki do obiadu nie są zjedzone w całości i nikt nie ma ochoty jeść tego samego po raz drugi. Stąd też i pomysł na przygotowanie tej potrawy. Robię frittate w różnych wersjach, nie tylko z fasolka szparagowa, ale też z pomidorami, szpinakiem, cukinią , grzybami. Świetna
potrawa na kolację -sukces gwarantowany -polecam :)
SKŁADNIKI
3 jajka całe
3 białka z jajek
300g fasolki szparagowej
3 łyżki oliwy z oliwek
pół cebuli
100g żółtego sera
2 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wbić do naczynia jajka, dodać białko, sól do smaku, tarty ser, żółty ser pokrojony w kostkę i dokładnie wymieszać.
Dołączyć do rozbitych jajek również fasolkę szparagową .
Na głębokiej patelni po dodaniu oliwy z oliwek podsmażyć lekko cebulę startą na tarce o dużych otworach.
Do podsmażonej cebulki dodać rozbite jajka z fasolką i smażyć na małym ogniu pod przykryciem aż do ścięcia się jajek .
Przy pomocy talerza odwrócić frittatę na drugą strone i dokończyć smażenie.
Podawać na gorąco lub zimno.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://zielonacukinka.blogspot.com/2014/12/frittata-z-fasolki-szparagowej.html