Wykonanie

Smaczna i szybka w wykonaniu zapiekanka makaronowa może być dobrym pomysłem na szybki obiad czy też kolację. My zabieramy ją na różnego rodzaju wypady w plener, gdyż można sobie zjeść kawałek na zimno jak i na gorąco a smakuje lepiej niż zwykła kanapka.SKŁADNIKI500 g
makaronu typu spaghetti4
jajka100 g
żółtego sera3 łyżki tartego
sera typu
Parmezan lub
Grana Padano200 g
wędzonego boczku1 łyżka
oliwy z oliwek50 g
masłasólSPOSÓB PRZYGOTOWANIAUgotować
makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić, dodać
masło, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.


W dużym naczyniu połączyć ze sobą rozbite
jajka,
ser pokrojony w kostkę, tarty
ser,
sól do smaku,
wędzony boczek pokrojony w paseczki oraz wystudzony
makaron. Wszystko szybko i dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnie o średnicy 32 cm, dodać 1 łyżkę
oliwy z oliwek i wlać całą zawartość z naczynia. Wyrównać powierzchnię, zmniejszyć gaz i smażyć pod przykryciem przez około 15 minut. Od czasu do czasu kontrolować, czy się nie przypala. Widząc już lekko ściętą górę przy pomocy przykrywki lub dużego talerza odwrócić zapiekankę na drugą stronę i zsunąć z powrotem na patelnię.

Smażyć przez następne 15 minut.

SMACZNEGO :)