Wykonanie
O kuchni wietnamskiej napiszę kiedyś. Kuchnia tajska to mieszanina co najmniej kilku kuchni świata- m.in. indyjskiej, arabskiej, chińskiej. Pewnie teraz wszyscy „mają gula, że przed ryjem wyrósł im taki kolos”:p Od Hindusów i Arabusów
Tajowie nauczyli się używać past, suszonych przypraw (nasiona
kolendry, które cholernie uwielbiam dodawać do niektórych potraw na koniec, aby czuć je było wyraźnie;
kminy, kuminy,
gałki muszkatołowe,
anyżki,
goździki,
kurkumy itp.). Z Ameryki Płd., najprawdopodobniej z Peru, do południowo-wschodniej Azji przypłynęła najbardziej chyba popularna
przyprawa-
papryczka chilli. Ale naj, naj, największym fundamentem kuchni tajskiej jest kuchnia chińska. Bo
Tajowie wzięli się właśnie od Chinoli :p I tutaj mógłbym napisać oddzielny artykuł, czym się różni Taj od Chińczyka. W
skrócie napiszę, że Chińczyków widać, słychać i czuć z daleka :p Bycie Chińczykiem to styl życia. Ale nie o tym teraz.
Tajowie wzięli się od Chinoli, a więc kuchnia tajska, wzięła się od kuchni chińskiej. I jak ktoś sobie myśli, że zjadł noodle w pudle więc wie co to kuchnia chińska, wietnamska czy tajska dzi^&&^, to jest w błędzie :p Kuchnia tajska to kuchnia królewska! Czyli mieszanina wszystkich tych wspaniałych kuchni, o których pisałem wcześniej w połączeniu z kucharzami dworu króla
Ramy (zaszpanowałem wiedzą historyczną:p ale trudno nie było w historii Tajlandii większość przywódców nosiła właśnie imię
Ramy… I, II, X XIXX, ..., XXXIXXIXIXIXIXIl dobrze, że nie kazali nam się tego uczyć w szkole). Także większość sposobów obróbki warzyw,
owoców, ryb,
mięs, dodatków wzięła się właśnie z północy. Najczęściej chyba stosuję się stir fry – czyli krótkie smażenie na silnym ogniu. Kuchnia tajska charakteryzuje się łączeniem 5 smaków – słodkiego, słonego, kwaśnego,
ostrego, gorzkiego ( bo tak naprawdę niektórzy, i ja też, wyróżniają 7 smaków:p, ale w teorii jest ich 5, więc nie
będę się kłócił). Kiedyś napiszę jeszcze bardzo ciekawe informacje o glutaminianie
sodu, który bardzo kojarzy się niestety z Azją, ale
póki co skupmy się na rzeczach przyjemnych :p Ja glutaminianu
sodu nigdy nie używałem i używał nie
będę. Natomiast wiem za co odpowiada, jak smakuje i co się nim zastępuję. Wiem też gdzie dodają go najwięcej;p Aaaa i jeszcze jedno… Glutaminian
sodu nie wziął się ani z kuchni tajskiej ani wietnamskiej. Wymyślili go Japońce;)

Czego najczęściej używamy w kuchni tajskiej?
Chilli,
mleczka kokosowego,
kolendry,
limonki,
sosu rybnego, słodkiego
sosu sojowego,
sosu ostrygowego,
trawy cytrynowej. Najważniejsze są jednak świeże warzywa,
owoce,
zioła,
owoce morza, tak doskonałej jakości, że w Polsce naprawdę trudno jest zdobyć podobne. Ale dostępne są ich dobre namiastki :p I mimo gorszej jakości, są niestety 4
razy droższe niż w Tajlandii. A poza tym mamy również wspaniałe polskie warzywa, których można używać jako zamienniki w tradycyjnych
tajskich przepisów. I to się pięknie nazywa – kuchnia fusion :) Obiecuję, że w najbliższym czasie napiszę Wam, jak odpicować kilka tradycyjnych
tajskich przepisów przy użyciu
polskich produktów.