Wykonanie
Składniki(ja robiłam w tortownicy o średnicy 23 cm)225g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia130g
brązowego cukru100g
marchewki, obranej i startej na tarce50g orzechow wloskich, pokrojonych na niewielkie kawałki2 dojrzałe
banany, pokrojone w plasterki2
jajka150ml
oleju
1. Formę nasmarować
margaryną posypać
bułką tartą2. Do dużej miski wbijamy
jajka i ucieramy z
cukrem aż będą puszyste, następnie wlać
olej, wsypać
orzechy oraz
mąkę i
proszek do pieczenia i krótko zmiksować.3. Na koniec dodajemy
banany i
marchewkę. Lekko miksować
banany się rozpadną.4. Masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy i pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.5. Ciasto powinno ładnie urosnąć i nabrać lekko brązowego koloru. Po wyciągnięciu z pieca powinno chwilę ostygnąć zanim wyjmiemy je z formy.

Ciekawostki :Ciasto najlepiej sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka (do szaszłyków), jeśli nie ma na nim surowego ciasta, to jest ono upieczoneCiasta z
proszkiem do pieczenia, po dodaniu proszku mieszamy tylko w jedną stronę by nie wyszedł zakalec