ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowo bananowe

Ciasto marchewkowo bananowe

nazwa

Wykonanie

Składniki
(ja robiłam w tortownicy o średnicy 23 cm)
225g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
130g brązowego cukru
100g marchewki, obranej i startej na tarce
50g orzechow wloskich, pokrojonych na niewielkie kawałki
2 dojrzałe banany, pokrojone w plasterki
2 jajka
150ml oleju
1. Formę nasmarować margaryną posypać bułką tartą
2. Do dużej miski wbijamy jajka i ucieramy z cukrem aż będą puszyste, następnie wlać olej, wsypać orzechy oraz mąkę i proszek do pieczenia i krótko zmiksować.
3. Na koniec dodajemy banany i marchewkę. Lekko miksować banany się rozpadną.
4. Masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy i pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
5. Ciasto powinno ładnie urosnąć i nabrać lekko brązowego koloru. Po wyciągnięciu z pieca powinno chwilę ostygnąć zanim wyjmiemy je z formy.
Ciekawostki :
Ciasto najlepiej sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka (do szaszłyków), jeśli nie ma na nim surowego ciasta, to jest ono upieczone
Ciasta z proszkiem do pieczenia, po dodaniu proszku mieszamy tylko w jedną stronę by nie wyszedł zakalec
Źródło:http://kulinaria-ariski.blogspot.com/2012/09/ciasto-marchewkowo-bananowe_30.html