Wykonanie
Wiosenno – letnia aura na pewno nie sprzyja ciężkostrawnym
ciastom, pełnych kremów składających się głównie z
masła i
cukru, dlatego ja postawiłam dzisiaj na coś zupełnie innego. Przepis jest naprawdę banalny i chyba nie może się nie udać... a rezultaty – palce lizać. The warm weather isn't the best friend of stodgy cakes, full of creams mainly made of sugar and butter. That's why I decided to
make something compeletely different
today. This recipe is extremaly easy and it's almost impossible to mess it up. Bon apetit!Dzień wcześniej wstaw
mleko do lodówki.SKŁADNIKI:Na
biszkopt:3
jajka7 dag
cukru10 dag
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniastarta
skórka z cytrynyNa krem:400 ml (puszka)
mleka kokosowego30 g
wiórków kokosowych2 łyżki
cukruDodatkowo:200 g pokrojonych
truskawek100 g zmiksowanych
truskawek z łyżeczką
cukruSPOSÓB WYKONANIA:
Białka ubij z
cukrem, dodaj
mąkę, proszek,
żółtka i skórkę. Wymieszaj.Formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej
biszkopt.Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.Po tym czasie wyjmij
biszkopt z piekarnika, odczekaj 10 minut i zawiń go w ścierkę tak, aby nabrał kształtu rolady.
Mleko kokosowe powinno zrobić się bardzo gęste. Oddziel gęstą część od
wody kokosowej.
Śmietanę (gęstą część) zmiksuj z
cukrem i wiórkami. Powinien powstać krem.Wystudzone ciasto odwiń.Rozsmaruj na nim zmiksowane
truskawki i krem, obsyp połową
truskawek. Zawiń.Jeżeli zostało trochę kremu, rozsmaruj go na górze rolady, a następnie nałóż na to resztę
truskawek.Sorry to all the English speaking folks. I
love you all, it's just incredibly tiring for me to translate all these recipes. Drop me an e-mail if you need some help.