ßßß Cookit - przepis na Rolada

Rolada

nazwa

Wykonanie

Wiosenno – letnia aura na pewno nie sprzyja ciężkostrawnym ciastom, pełnych kremów składających się głównie z masła i cukru, dlatego ja postawiłam dzisiaj na coś zupełnie innego. Przepis jest naprawdę banalny i chyba nie może się nie udać... a rezultaty – palce lizać. The warm weather isn't the best friend of stodgy cakes, full of creams mainly made of sugar and butter. That's why I decided to make something compeletely different today. This recipe is extremaly easy and it's almost impossible to mess it up. Bon apetit!
Dzień wcześniej wstaw mleko do lodówki.
SKŁADNIKI:
Na biszkopt:
3 jajka
7 dag cukru
10 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z cytryny
Na krem:
400 ml (puszka) mleka kokosowego
30 g wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
200 g pokrojonych truskawek
100 g zmiksowanych truskawek z łyżeczką cukru
SPOSÓB WYKONANIA:
Białka ubij z cukrem, dodaj mąkę, proszek, żółtka i skórkę. Wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej biszkopt.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.
Po tym czasie wyjmij biszkopt z piekarnika, odczekaj 10 minut i zawiń go w ścierkę tak, aby nabrał kształtu rolady.
Mleko kokosowe powinno zrobić się bardzo gęste. Oddziel gęstą część od wody kokosowej.
Śmietanę (gęstą część) zmiksuj z cukrem i wiórkami. Powinien powstać krem.
Wystudzone ciasto odwiń.
Rozsmaruj na nim zmiksowane truskawki i krem, obsyp połową truskawek. Zawiń.
Jeżeli zostało trochę kremu, rozsmaruj go na górze rolady, a następnie nałóż na to resztę truskawek.
Sorry to all the English speaking folks. I love you all, it's just incredibly tiring for me to translate all these recipes. Drop me an e-mail if you need some help.
Źródło:http://newyolkkitchen.blogspot.com/2015/05/rolada.html