Wykonanie
Frytki są lubiane zarówno w roli przekąski jak i obiadu, a na dodatek są wegetariańskie. Chyba nie ma osób, którym by nie smakowały. Chociaż najczęściej kupowane są jako mrożonki, a
potem odgrzewane w pośpiechu, u mnie pojawiają się w zupełnie innej, słodszej i zdrowszej odsłonie. French fries, or
chips, are one of the
most popular dishes all around the world. They're tasty, vegetarian, and available almost everywhere. Although (thanks to fast food restaurants) they have quite a bad reputation, I can show you a way to
make them much healthier and even tastier.Przepis na dwie porcje.SKŁADNIKI:2
bataty (ok. 300 g każdy)
przyprawa do ziemniakówsólostra papryka2 łyżki
oliwy bądź
olejuSPOSÓB WYKONANIA:
Bataty obierz i pokrój na kształt frytek.Gotuj je 5 minut od momentu zagotowania
wody.Odcedź i połącz z
oliwą oraz
przyprawami.Wstaw je na kratkę do nagrzanego do 180°C piekarnika na 20 – 25 min.Włącz termoobieg na ostatnie 5 minut.Uwaga! W ostatnich minutach trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły.Rada:Podawaj frytki z
sałatką, możesz je również obsypać
serem i polać
ketchupem (u mnie
ostrym).•••This recipe is for 2 portions.INGRIDIENTS:2 sweet potatoespotato spicesalthot pepper2 tbsp
olive oilMETHOD:Peel off sweet potato skins and chop them to look like fries.Boil them for 5 minutes from the
time water boils.Strain the potatoes and mix them with oil and all the spices.Put them into the oven preheated to 180°C (355°F) for 20 - 25 minutes.Turn on convection for the last 5 minutes.
Make sure they didn't burn.Tip:
Serve the fries with salad, you can also sprinkle them with cheese and
pour with
ketchup (I used a spicy one).