Wykonanie
SKŁADNIKI:(ok 8 małych tortilli)2 SZKLANKI
MĄKI KUKURYDZIANEJ1 SZKLANKA CIEPŁEJ
WODY2-3 ŁYŻKI
OLIWY Z OLIWEKSÓLPAPIER DO PIECZENIA (najlepiej woskowany, śliski)1 Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy
sól, powoli wlewamy
wodę mieszając całość łyżką. Gdy składniki mniej więcej się połączą, zaczynamy wyrabiać ciasto dłonią. Dodajemy
oliwę i wyrabiamy kilka minut, by powstała jednolita kula (ciasto nie będzie „zwarte” i ciągnące jak np pszenne, bardziej przypomina ciasto kruche; jeśli jest zbyt sypkie i suche, dolewamy kilka łyżek
wody – powinno być miękkie, by placki lepiej się formowały)2 Ciasto odstawiamy na ok 30 minut, następnie dzielimy na 8 części, formujemy kulki3 Najtrudniejsza część: jak to zrobić, by z takiego „kruchawego” ciasta uformować cienkie placki? Też się zastanawiałam, ale wystarczyło trochę wyobraźni i powstał taki oto sposób:-kulkę kładziemy na arkuszu papieru do pieczenia, przygrywamy drugim arkuszem-mocno dociskamy używając np deski do krojenia lub innej twardej powierzchni-zdejmujemy górny arkusz papieru i przekładamy placek wraz z dolnym arkuszem na MOCNO ROZGRZANĄ suchą patelnię-gdy placek się podpiecze, górny arkusz odchodzi od niego bez problemu !4 Placki smażymy 1-2 minuty z każdej strony. Gotowe!