ßßß Cookit - przepis na HOW TO kukurydziane tortille

HOW TO kukurydziane tortille

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
(ok 8 małych tortilli)
2 SZKLANKI MĄKI KUKURYDZIANEJ
1 SZKLANKA CIEPŁEJ WODY
2-3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
SÓL
PAPIER DO PIECZENIA (najlepiej woskowany, śliski)
1 Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, powoli wlewamy wodę mieszając całość łyżką. Gdy składniki mniej więcej się połączą, zaczynamy wyrabiać ciasto dłonią. Dodajemy oliwę i wyrabiamy kilka minut, by powstała jednolita kula (ciasto nie będzie „zwarte” i ciągnące jak np pszenne, bardziej przypomina ciasto kruche; jeśli jest zbyt sypkie i suche, dolewamy kilka łyżek wody – powinno być miękkie, by placki lepiej się formowały)
2 Ciasto odstawiamy na ok 30 minut, następnie dzielimy na 8 części, formujemy kulki
3 Najtrudniejsza część: jak to zrobić, by z takiego „kruchawego” ciasta uformować cienkie placki? Też się zastanawiałam, ale wystarczyło trochę wyobraźni i powstał taki oto sposób:
-kulkę kładziemy na arkuszu papieru do pieczenia, przygrywamy drugim arkuszem
-mocno dociskamy używając np deski do krojenia lub innej twardej powierzchni
-zdejmujemy górny arkusz papieru i przekładamy placek wraz z dolnym arkuszem na MOCNO ROZGRZANĄ suchą patelnię
-gdy placek się podpiecze, górny arkusz odchodzi od niego bez problemu !
4 Placki smażymy 1-2 minuty z każdej strony. Gotowe!
Źródło:http://thefoodtime.com/portfolio/how-to-kukurydziane-tortille