Wykonanie
« Crumble ...Pierniczki z
ziemniakami »Grissini
Chlebowe paluchy, ktorymi zajadaly sie moje chlopaki ;)
Na ok. 20 sztuk:20 g swiezych
drozdzy500 g
maki1 lyzka
cukru300 ml cieplej
wody1 lyzeczka
soli1 lyzka
oliwyDrozdze rozpuscic w wodzie duzej misce z
cukrem. Odstawic do wyrosniecia na 10 minut. Dodac
make, sol i
oliwe. Zagniesc gladkie ciasto, ugniatac przez ok. 5 minut. Rozwalkowac na blacie na prostokat o wymiarach 40x10 cm. Przykryc sciereczkami i pozostawic do wyrosniecia na godzine. Ciasto przekroic w szerokosc na
polowe, a nastepnie kroic na
male podluzne paski i formowac z nich waleczki. Ukladac na wylozonej papierem do peoczenia blaszce (naszykowac raczej 2-3 blachy). Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C (z termoobiegiem- 200°C) ok 20 minut.Przepis z: "Backlust. Brot backen" nr 8/2013wtorek, 03 grudnia 2013, karto_flanapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Komentarze