ßßß Cookit - przepis na Grissini

Grissini

nazwa

Wykonanie

« Crumble ...
Pierniczki z ziemniakami »
Grissini
Chlebowe paluchy, ktorymi zajadaly sie moje chlopaki ;)
Na ok. 20 sztuk:
20 g swiezych drozdzy
500 g maki
1 lyzka cukru
300 ml cieplej wody
1 lyzeczka soli
1 lyzka oliwy
Drozdze rozpuscic w wodzie duzej misce z cukrem. Odstawic do wyrosniecia na 10 minut. Dodac make, sol i oliwe. Zagniesc gladkie ciasto, ugniatac przez ok. 5 minut. Rozwalkowac na blacie na prostokat o wymiarach 40x10 cm. Przykryc sciereczkami i pozostawic do wyrosniecia na godzine. Ciasto przekroic w szerokosc na polowe, a nastepnie kroic na male podluzne paski i formowac z nich waleczki. Ukladac na wylozonej papierem do peoczenia blaszce (naszykowac raczej 2-3 blachy). Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C (z termoobiegiem- 200°C) ok 20 minut.
Przepis z: "Backlust. Brot backen" nr 8/2013
wtorek, 03 grudnia 2013, karto_flana
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/12/Grissini.html