ßßß
Na ok. 20 sztuk:20 g swiezych drozdzy500 g maki1 lyzka cukru300 ml cieplej wody1 lyzeczka soli1 lyzka oliwyDrozdze rozpuscic w wodzie duzej misce z cukrem. Odstawic do wyrosniecia na 10 minut. Dodac make, sol i oliwe. Zagniesc gladkie ciasto, ugniatac przez ok. 5 minut. Rozwalkowac na blacie na prostokat o wymiarach 40x10 cm. Przykryc sciereczkami i pozostawic do wyrosniecia na godzine. Ciasto przekroic w szerokosc na polowe, a nastepnie kroic na male podluzne paski i formowac z nich waleczki. Ukladac na wylozonej papierem do peoczenia blaszce (naszykowac raczej 2-3 blachy). Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C (z termoobiegiem- 200°C) ok 20 minut.Przepis z: "Backlust. Brot backen" nr 8/2013wtorek, 03 grudnia 2013, karto_flanapoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »Komentarze