ßßß Cookit - przepis na Jeżyki z macy

Jeżyki z macy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Nazwa Maca pochodzi z języka hebrajskiego i oznacza chleb przaśny - cienki placek ciasta wyrabiany z mąki i wody, bez użycia zakwasu i bez soli, pieczony około osiemnaście minut. Według tradycji maca spożywana jest podczas Paschy, zwanej Świętem Niekwaszonego Chleba (info. sonko.pl)
Ja dziś nieco zmodyfikowałam te pyszne placuszki. W takiej formie (kulek) bardzo dobrze smakują z rosołem, zupą lub podane na słodko- polane masłem z konfiturą.
Składniki:
20 dag macy
5 jaj
12 dag oliwy
sól do smaku
1 szklanka wody
Wykonanie:
Drobno pokrojoną macę rozmieszać w 200 ml zimnej wody wraz z jajami i oliwą. Z powstałej masy formować rękami kluski i gotować w osolonym wrzątku około 10 minut .
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/11/jezyki-z-macy.html