ßßß Cookit - przepis na Szczaw solony

Szczaw solony

nazwa

Składniki

Wykonanie

Ja już szczaw mam zakonserwowany na zimę, w słoikach.I cieszy mnie to , gdyż na pogodę , jak na razie nie mogę powiedzieć dobrego słowa. Dosłownie od dwóch tygodni pada i pada, tylko z niewielkimi przerwami. Gdybym chciała teraz nazrywać sobie szczawiu , to nie byłoby takiej możliwości. A tak, ugotowane, pozamykane i jest:)
Składniki:
ok 500 g liści szczawiu
4 szklanki wody
4 łyżeczki soli
po 1 łyżce oliwy na każdy słoik
Wykonanie:
Liście szczawiu myję, odcinam twarde części tzw. ogonki, osuszam i kroje w paski. Pokrojony szczaw przekładam do garnuszka i zalewam wodą wymieszaną z solą. wstawiam na palniku i od momentu wrzenia gotuję przez 3-5 min. Gorące wykładam w małe, wyparzone słoiczki po koncentracie. Na wierzch każdego wlewam po łyżce oleju. Zakręcam i odwracam do góry dnem. Odwrócone zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2013/06/szczaw-solony.html