Wykonanie
Dzisiaj inspiracja deserowa.Jakiś czas temu miałam ochotę na muffiny w innym wydaniu niż tradycyjne albo
czekoladowe. Jako, że nie miałam doświadczenia w pieczeniu i degustowaniu ciast
marchewkowych, postanowiłam spróbować z muffinami.Składniki:* 1 szklanka tartej na drobnych oczkach
marchewki,* 3/4 szklanki
mąki,* 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia,* szczypta
soli,* 1/2 łyżeczki
cynamonu,* tarty
imbir (ok. 1 cm),* szczypta
gałki muszkatołowej,* 1/3 szklanki
oleju,* 2
jajka,* 1/2 szklanki
cukru brązowego,* 1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii.Tradycyjnie jak to przy muffinach bywa mieszamy suche składniki w jednej misce, a mokre w drugiej. Następnie do suchych wlewamy mokre i mieszamy celem połączenia wszystkich składników. Pamiętajmy, że ciasto na muffiny nie musi, a wręcz nie powinno, być idealnie gładkie.Gotowym
ciastem napełniamy papilotki do 3/4 wysokości.Muffiny pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180st.Smacznego!