ßßß Cookit - przepis na Kokos wcale nie na słodko

Kokos wcale nie na słodko

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Na wstępie – dziękujemy za liczne maile. Nieśmiało piszecie z zapytaniami o diety, zdrowie, kierunek studiów itp. Więcej odwagi, nie pogryziemy Was tylko z chęcią odpowiemy na nurtujące pytania. :)
Terminy egzaminów w sesji już są, wypadałoby teraz trochę się pouczyć, ale przecież pogoda krzyczy „wyjdź na słońce, potrzebujesz witaminy D3!” :D
Czasu mało, więc posiłki baaaaaardzo proste w przygotowywaniu, ale nadal zdrowe. Na przykład placuszki cukiniowe. Smażone, ale zdrowo i nie tucząco, bo na oleju kokosowym.
Co jest najciekawsze w oleju kokosowym? NIE przyczynia się do powstawania tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie- nakręca do przodu nasz metabolizm! Ma działanie przeciwwrzodowe, wzmaga naszą odporność, zawiera witaminy B2, B6, C i E oraz inne cenne składniki. Można go stosować w kuchni (do smażenia i smarowania pieczywa), jak i w kosmetyce (do nawilżania skóry i włosów).
Czas przyrządzenia: 30 - 40 min.
Poziom trudności : łatwy
Składniki:
Ciasto, jak do naleśników, nieco gęstawe, bo cukinia puszcza dużo wody ( 3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej, ¾ szklanki mleka, 1 jajko, szczypta soli)
Pół cukinii
1 mała marchewka
Garstka słonecznika (u nas)/ nasion dyni / migdałów / startego sera żółtego
Olej kokosowy do smażenia - 1 łyżeczka
Ilość porcji: 3
Sposób przygotowania:
Ścieramy na tarce cukinię i marchewkę. Dodajemy je do uprzednio przygotowanego ciasta naleśnikowego. Dosypujemy nasiona lub ser (jak kto woli). Smażymy cienkie placuszki na małym ogniu.
Koniec - prawda, że proste? :)
Reblogujcie, jeśli też kochacie warzywa! :D
Trzy apetyczne
Źródło:http://trzyapetyczne.blogspot.com/2014/05/kokos-wcale-nie-na-sodko.html