Wykonanie
Tarta o pięknym zapachu różanym, ciekawym wyglądzie oraz oryginalnym smaku.

SKŁADNIKICiasto20 dkg
mąki10 dkg
masła0,5 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
śmietany1
żółtko1 łyżeczka
kakaoMasa budyniowa300 ml
mleka200 ml
syropu różanego3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej2
żółtka2- 3 łyżki
cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIACiasto
Mąkę,
kakao przesiać na stolnicę, dodać
cukier i
masło, Posiekać
masło w drobne kawałki. Dodać
żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym
ciastem wylepić dno i boki formy. Z pozostawionego kawałka ciasto rozwałkować i wykroić paski.Masa budyniowaZagotować szklankę
mleka, pozostałą części
mleka oraz
syrop różany dokładnie wymieszać z
żółtkami, obiema
mąkami, oraz
cukrem. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące
mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować.Spód ciasta posypać 1 łyżeczką
bułki tartej, na to przełożyć masę budyniową, a na wierzchu z pasków ciasta ułożyć kratkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C piec około 50 minut.
