ßßß
Tarta o pięknym zapachu różanym, ciekawym wyglądzie oraz oryginalnym smaku.
SKŁADNIKICiasto20 dkg mąki10 dkg masła0,5 szklanki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka śmietany1 żółtko1 łyżeczka kakaoMasa budyniowa300 ml mleka200 ml syropu różanego3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka2- 3 łyżki cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIACiastoMąkę, kakao przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, Posiekać masło w drobne kawałki. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki formy. Z pozostawionego kawałka ciasto rozwałkować i wykroić paski.Masa budyniowaZagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka oraz syrop różany dokładnie wymieszać z żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować.Spód ciasta posypać 1 łyżeczką bułki tartej, na to przełożyć masę budyniową, a na wierzchu z pasków ciasta ułożyć kratkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C piec około 50 minut.