Tort-Sernik na zimno przygotowany na powitanie Nowego Roku. Delikatny biszkopt a na nim pierwsza warstwa z białego sera połączona z mocnym espresso. Kolejna nieco delikatniejsza przygotowana z serka Mascarpone z dodatkiem cappuccino. Ostatnia warstwa to bita śmietana o smaku likieru kokosowego.SKŁADNIKI (tortownica 21 cm)Biszkopt2 jajka2 łyżki mąki pszennej2 łyżki cukruSernik espresso500 g białego sera (najlepiej z wiaderka)4 łyżki cukru pudru3 łyżki espresso rozpuścić w ¾ szklanki wrzącej wody i pozostawić do wystygnięcia** 2 łyżki żelatyny rozpuścić w ¾ szklanki wrzącej wody i pozostawić do wystygnięciaSernik cappuccino250 g Mascarpone3 łyżki cappuccino w proszku (ja użyłam o smaku waniliowym)1-2 łyżki cukru pudru** 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody i pozostawić do wystygnięciaBita Śmietana300 ml śmietany 36%2 łyżki cukru pudrukieliszek likieru kokosowego. Wariant bezalkoholowy pół szklanki wiórków kokosowych zalać wrzątkiem odstawić do wystygnięcia na około godzinę następnie przecedzić przez sitko dokładnie dociskając wiórki aby jak najwięcej wyleciało naparu i użyci go zamiast likieru.** 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody i pozostawić do wystygnięcia.Sposób przygotowania:BiszkoptOddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie (papierem wyłożyć tylko spód ) piec w nagrzanym piekarniku ok. 10-15 min.Sernik espressoBiały ser zmiksować z cukrem pudrem dodać napar espresso dokładnie połączyć. Cały czas miksując dodawać przestygnięta żelatynę. Masę odstawić do stężenia, gdy zacznie żelować wylać na biszkopt wstawić do lodówki.Sernik cappuccinoMascarpone zmiksować z cukrem pudrem i cappuccino, cały czas miksując dodawać przestygnięta żelatynę. Masę wyłożyć na stężały sernik espresso i wstawić ponownie do lodówki.Bita ŚmietanaŚmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder, oraz likier i dokładnie wymieszać. Cały czas miksując dodawać powoli żelatynę. Bitą śmietanę przełożyć na poprzednią warstwę i odstawić do lodówki aby tort starzał. Tort dowolnie udekorować.** Przed połączeniem żelatyny z pozostałą masą, należy najpierw do żelatyny dodać około 2 łyżek masy dokładnie wymieszać i delikatnie miksując wlewać mieszankę żelatyny do masy.