ßßß
Pierogi z białym serem są moim ulubionymi, przy okazji lepienia pierogów z innym farszem, zawsze zrobię małą porcje z białym serem na słodko. Najlepiej smakują prosto z wody polanę śmietaną i posypane cukrem.
SKŁADNIKICiasto:4 szklanki mąki pszennej2 jajka2-3 łyżki olejuszczypta soliokoło szklanki ciepłej wodyFarsz500 g zmielonego twarogu4 łyżek cukru pudru, (według własnego gustu)cukier waniliowy2 żółtka1-2 łyżki gęstej śmietanyPRZYGOTOWANIEFarszWszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać, gdyby masa serowa była zbyt twarda można dodać 1-2 łyżki gęstej śmietanyCiasto:Z mąki jajek, oleju, soli oraz wody zagnieść ciasto, powinno być gładkie oraz elastyczne. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować. Każdą części ciasta rozwałkowujemy na cienkie ciasto.Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy krążki na środek pieroga nakładamy farsz. Następnie składamy na pół i zlepiamy brzegi uważając aby farsz nie dotykał brzegów. Gotowe pierogi gotujemy partiami w wrzącej osolonej wodzie, od momentu gdy wypłyną około 3-4 minuty.