Wykonanie
Pierogi z
białym serem są moim ulubionymi, przy okazji lepienia pierogów z innym farszem, zawsze zrobię małą porcje z
białym serem na słodko. Najlepiej smakują prosto z
wody polanę
śmietaną i posypane
cukrem.
SKŁADNIKICiasto:4 szklanki
mąki pszennej2
jajka2-3 łyżki
olejuszczypta
soliokoło szklanki ciepłej
wodyFarsz500 g zmielonego
twarogu4 łyżek
cukru pudru, (według własnego gustu)
cukier waniliowy2
żółtka1-2 łyżki gęstej
śmietanyPRZYGOTOWANIEFarszWszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać, gdyby masa serowa była zbyt twarda można dodać 1-2 łyżki gęstej
śmietanyCiasto:Z
mąki jajek,
oleju,
soli oraz
wody zagnieść ciasto, powinno być gładkie oraz elastyczne. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować. Każdą części ciasta rozwałkowujemy na cienkie ciasto.Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy krążki na środek pieroga nakładamy farsz. Następnie składamy na pół i zlepiamy brzegi uważając aby farsz nie dotykał brzegów. Gotowe pierogi gotujemy partiami w wrzącej osolonej wodzie, od momentu gdy wypłyną około 3-4 minuty.