Wykonanie

Ciasto stare jak świat, zastanawiam się jak nazywało się przed serialem Izaura, przecież to właśnie od imienia głównej bohaterki Brazylijskiej telenoweli, która była mulatką pochodzi nazwa tego ciasta. Więc ktoś wpadła na pomysł żeby nazwać ciemno-jasne ciasto Izaura. Może kiedyś mówiono murzynek z sernikiem lub sernik z ciemnym
ciastem, nie zmienia to jednak faktu że jest pyszne. Wilgotny murzynek, oraz puszysty sernik, polany polewą i posypany wiórkami kokosowymi. I to co w Izaurze najciekawsze nigdy nie wiadomo jak będzie wyglądać, czy
ser będzie układać się równo na ciemnym cieście, czy powstaną fale, a może jeszcze w inny sposób…

ciasto2 szklanki
mąki1, 5 szklanki
cukru3 łyżki
kakao250 g kostka
masła2 łyżeczki proszku dopieczeniatorebka
cukru waniliowego4
jajkaMasa serowa70 dag
sera białego- najlepiej z wiaderka nie wymaga mielenia4
jajkaszklanka
cukrupół kostki
masławiórki kokosowebudyń waniliowyWykonanieCiasto
Masło,
cukier,
kakao oraz
cukier waniliowy podlać pięcioma łyżkami
wody i gotować 5 min. Po ostudzeniu dodać 4
żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół szklanki masy. Do reszty dodać
mąkę, proszek dopieczenia i pianę z
białek. Wlać ciasto do formy.Masa serowa
Żółtka oddzielić od
białek z nich ubić sztywną pianę.
Żółtka oraz
cukier i
cukier waniliowy zmiksować na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać stopniowo
masło miksować aż składniki się połączą.
Ser wymieszać z
budyniem, dodać masę jajeczną dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Na końcu dodawać partiami sztywną piane z
białek i delikatnie połączyć z
serem. Do formy przygotowanej do pieczenia wylać ciemne ciasto, a na wierzchu masę
serową. Piec 60 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C. po upieczeniu polać pozostawioną polewą (pół szklanki masy). i posypać wiórkami kokosowymi.

