ßßß
Ogórki z papryką idealnie pasują do kanapę, pięknie się prezentują na półmiskach z wędlinami, a słodko kwaśnym smakiem podkreślą nie jedną potrawę. Bardzo dobra alternatywa dla ogórków konserwowych.Składniki:2 kg. ogórków1/4 kg. cebuli1 czerwona papryka1 żółta paprykagorczycaliść laurowyziele angielskiepieprz w ziarenkachZalewa:1,5 szklanki octu5 szklanek wody10 łyżek cukru2 łyżki soliOgórki, paprykę umyci. Każdy ogórek podzielić na 4 części, z papryki usunąć pestki, pokroić w paseczki, cebulę pokroić w plasterki. Tak przygotowane warzywa wkładać do słoików. Do każdego słoika wrzucać po 5 ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, 1-2 liście laurowe oraz według uznania gorczyce. Wodę ocet, cukier, sól zagotować i zalewać nią ogórki z papryką.
*Przygotowując większą ilości dodaje jeszcze pomarańczową paprykę, wtedy słoik wyglądają kolorowej, a ogórki zyskują dodatkowy smak
Gotowe do jedzenia po 3 tygodniach