Wykonanie
Ostatnio w jednej restauracji fast-food
jadłam przepyszne
ciastka czekoladowe. Przypominały mi one trochę popularne "pieguski". Zainspirowana ich smakiem postanowiłam spróbować zrobić je w domu i dodatkowo ciekawie ozdobić. Tak oto powstały Pieguski Cookie Monsters.

S K Ł A D N I K I(na około 20 dużych):
ciastka:kostka
masłaszklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 szklanki
mąki1
jajko1 łyżka
kakaoszczypta
soli3 krople ekstraktu
waniliowego40 g
rodzynektabliczka
białej czekoladypół tabliczki
mlecznej czekoladykrem:500 g
serka mascarpone300 ml kremówkiłyżka
cukruzagęstnik do
śmietanyniebieski barwnik
doda t ki:paczka pianek
ciasteczka oreoP R Z Y G O T O W A N I E :1. Utrzyj
masło z
cukrem, aż do uzyskania konsystencji delikatnego kremu. Następnie dodaj
mąkę,
jajko,
proszek do pieczenia,
sól,
kakao oraz ekstrakt i wszystko dokładnie wymieszaj (tutaj osobiście polecam użycie rąk ;) ).


2. Rozgrzej piekarnik do 170 st C. Pokrój
czekolady na bardzo drobne kosteczki (jedną kostkę na ok. 6 części) i wraz z
rodzynkami wrzuć do gotowej masy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Uformuj kulki: jeżeli chcesz, żeby
ciastka były duże to wielkości piłeczki do pingponga; jeżeli wolisz mniejsze
ciastka (wielkości oryginalnego pieguska), kulka powinna być wielkości
orzech włoskiego.Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej kuleczki, zachowując odstępy ok 4 - 5 cm. Piecz przez około 10-12 minut.


3. Czas na przygotowanie kremu: włóż kremówkę na 15 minut do zamrażalnika. Po upływie tego czasu zmiksuj z nią
serek, uważając, aby nie zrobić "
masła"! Następnie dodaj
cukier i zagęstnik. Ostrożnie dodawaj barwnik, aż do uzyskania pożądanego efektu, cały czas miksując. Gdy krem będzie gotowy, odstaw go na 15 minut do lodówki.Gdy
ciastka wystygną, nałóż na nie gotowy krem przez rękaw cukierniczy z dowolną końcówką, ułóż piankę i pół
ciasteczka oreo.bon appétit!