Wykonanie
Popołudniowa
herbata, aż się prosi o odrobinę
słodyczy. Ponieważ nic nie zalegało w kuchennym kredensie szybko powstały piernikowe muffinki . Lekkie i puchate, posypane odrobiną
cukru pudru stanowiły cudowną przeciwagę dla gorzkiej zielonej
herbaty.Składniki na 9 wyższych lub 12 niższych muffinek:1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 czubata łyżeczka
cynamonu1/3 szklanki
oleju3/4 szklanki nierafinowanego
cukru1
jajo3/4 szklanki
napoju ryżowego/sojowego lub opcjonalnie
mleka koziego lub krowiegoPrzygotowanie:1. Składniki suche umieszczamy w jednym naczyniu i mieszamy.2. Składniki mokre umieszczamy w drugim naczyniu i roztrzepujemy do połacznia widelcem.3. Następnie przelewamy składniki mokre do suchych i mieszamy krótko do połaczenia łyżką.4. Muffiny umieszczamy w papilotkach lub bezposrednio w wysmarowanej tłuszczem formie i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°CGotowe obsypujemy
cukrem pudrem i zjadamy ze smakiem w towarzystwie domowej roboty
konfitury.Smacznego :)