Wykonanie

Dziś kolejny przepis na
ciasteczka w stylu fit i vege :) wypróbujcie przepis bo są pyszne, szczególnie wtedy gdy są jeszcze ciepłe :) Ja pożarłam dzisiaj kilka bez wyrzutów sumienia, bo takie słodkości to samo zdrowie.
Ciastka nie zawierają w sobie
mąki ani
masła, więc będą świetne dla tych, którzy trzymają linię, albo dla alergików. Nie słodzone a są słodziutkie. Pyszne po prostu i żadne inne
ciastka ze sklepowych półek się do nich nie umywają. Kradną
serca nie tylko smakiem ale i pięknym słodkawym,
kokosowym zapachem, który unosi się podczas pieczenia po całym domu :)Składniki (na około 20
ciasteczek):1 puszka
mleka kokosowego (najlepiej tego bio - jest naprawdę smaczniejsze) - 400 militrów3 szklanki
płatków owsianych1/2 szklanki
sezamu1/2 szklanki pokrojonych
suszonych moreli1/2 szklanki
suszonej żurawiny1/3 szklanki
ziaren słonecznika3 łyżki
syropu z agawy lub
mioduPrzygotowanie:1.
Mleko przelewamy do garnka, dodajemy
syrop z Agawy lub
miód i podgrzewamy tak by było ciepłe.2. W misce mieszamy
płatki owsiane i
sezam a następnie zalewamy to ciepłym
mlekiem, mieszamy łyżką do połączenia i odstawiamy na jakieś 15 - 20 minut aż
płatki nasiąkną
mlekiem.3. W tym czasie przygotowujemy
bakalie: kroimy
morele na drobne kawałki i mieszamy z
żurawiną i
słonecznikiem.4. Następnie przesypujemy
bakalie do masy z
płatków owsianych i
sezamu i mieszamy wszystko dłonią.5. Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 200°C i wykładamy blachę papierem do pieczenia.6. Z masy lepimy kulki wielkości
orzecha włoskiego i układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. A następnie spłaszczamy je widelcem. Ja lepię małe
ciasteczka i dobrze je spłaszczam bo z doświadczenia wiem, że wtedy są bardziej chrupiące po upieczeniu. Im grubsze
ciasteczko tym będzie ono bardziej miękkie i wilgotne. Zadecydujcie sami jakie wolicie.7.
Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut lub odrobinę dłużej - do zezłocenia.8. Gotowe studzimy na blaszce lub zjadamy jeszcze ciepłe :)Są pyszne, więc szczerze polecam!!!Smacznego :)
