Wykonanie

Czy można upiec
ciasteczka bez
masła i
mąki i cukru? Otóż tak :) Inspirację znalazłam u Pani Małgosi na blogu pincake :) przepis zmodyfikowałam i na
stole u nas dziś zagościły bardzo zdrowe
ciasteczka :) takie w sam raz do poobiednej
kawy :) są pyszne, sycące i słodkie choć nie zawierają w sobie
cukru :) a co dla mnie najważniejsze bardzo łatwe w przygotowaniu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis :) :) nie pożałujecie :)Składniki:3 szklanki
płatków owsianych1 puszka
mleka kokosowego bio2 łyżki
syropu z Agawyżurawina - sypana na tzw. oko :)Przygotowanie:1. Dzień przed przygotowaniem
ciasteczek mleko kokosowe wstawcie do lodówki. Ważne jest żebyście użyli tego bio, nie ma dużej różnicy cenowej a naprawdę lepiej smakuje, bo jest bez dodatkowej chemii. Noc w lodówce jest potrzebna po to, żeby w puszce oddzielił się krem
kokosowy od
wody. Do naszego przepisu wykorzystamy krem - ma on konsystencje
masła a
wodę kokosową tym razem odlewamy. Jeśli puszkę postawicie do góry nogami to wtedy
woda zgromadzi się na dole i łatwiej będzie ją zlać. Ja tym razem tego nie zrobiłam a i tak udało mi się spokojnie odlać
wodę, więc nie musicie być bardzo skrupulatni :)2. Do miski wsypujemy
płatki owsiane. Dodajemy krem z
mleka kokosowego i
syrop z Agawy i mieszamy. Jeśli masa jest zbyt klejąca dosypujemy
płatki, jeśli się nie klei i jest zbyt sypka możemy dolać łyżkę
mleka kokosowego. Gdy
płatki się skleją dodajemy troszkę
żurawiny. Jeśłi chcecie by
ciastka były zwarte po upieczeniu dodajcie jej mniej, jesli nie przeszkadza wam, ze troszkę się będą kruszyć dosypcie więcej :)3. Z gotowej masy formujemy średniej wielkości kulki i lekko spłaszczamy układając na wyłożonej papierem blaszce, zachowując niewielkie odstepy.4.
Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180°C około 20 minut. Do lekkiego zarumienienia.Mnie z podanej ilości wyszło 9 sporych
ciastek. Pochłonęliśmy je migiem :) ale to w końcu
ciastka fit :) więc chyba można :)Smacznego :)