Wykonanie
Quinoa, zwana również komosą
ryżową, jest naturalnie bezglutenowa . Dzisiaj podsuwam pomysł na deser z jej udziałem. Polecam dla dzieci - mojej prawie 2-letniej córeczce bardzo smakuje :)

Składniki na 2 małe pucharki:pół szklanki quinoapół szklanki
mleka kokosowego¼ szklanki
wody3
jabłkażurawinapół łyżeczki
syropu z agawyszczypta
cynamonuPrzygotowanie:
Mus jabłkowy:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce lub kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka z odrobiną gotującej się
wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Nadmiar
wody należy odparować. Jeżeli wybraliśmy bardzo kwaśne
jabłka, można delikatnie osłodzić. Doprawić
cynamonem. Mus pozostawiamy do ostygnięcia.Do małego garnka wsypujemy quinoa, zalewamy
mlekiem i
wodą. Po zagotowaniu, gotujemy na małym ogniu, aż ziarenka wchłoną
mleko z
wodą i staną się miękkie.Na dno każdego pucharka przekładamy pół szklanki
musu jabłkowego, następnie ostudzoną quinoa. Posypujemy pokrojoną
żurawiną i szczyptą
cynamonu.