Wykonanie

Kupiłam ostatnio batoniki
musli. Przeczytałam skład i stwierdziłam, ż e spróbuję zrobić podobne sama.Przepis znaleziony na tej stronie ale został zmodyfikowany. Trzeba pamiętać, aby dobrze masę dobrze docisnąć do ścianek blaszki i przyklepać (u mnie trochę rozpadały się po bokach.). Najlepiej przyłożyć czymś ciężkim na noc.140 g
płatków owsianych błyskawicznych (u mnie Kupiec)50 g
otrąb owsianych (Kupiec)50 g
cukru trzcinowego100 ml
miodu50 g
masłaponad 1/2 szklanki siekanych
bakalii (u mnie
suszona żurawina i
morele,
rodzynki,
migdały,
pestki słonecznika)W garnku rozpuścić na małym ogniu
masło,
miód i
cukier. Do uprażonych na patelni
płatków i
otrąb wlać rozpuszczoną masę oraz
bakalie.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na grubość ok. 1 , 5-2 cm na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Po ostygnięciu, przykryć papier em (można przyłożyć czymś ciężkim) i włożyć na noc do lodówki.Po wyjęciu kroić na kształt batonik ów . Wychodzi ok.16 sztuk.