Wykonanie

Te włoskie
ciasteczka pieczone dwukrotnie przygotowuje już od bardzo dawna. Ale jakoś nie było okazji by wstawić je na bloga :) Dlatego dziś nadrabiam zaległości i zapraszam do ich upieczenia bo są przeeeepyszne :) Włosi jedzą biscotti maczając je w
winie lub
kawie, ponieważ są dość twarde, jak na sucharki przystało:)Składniki:150 g
mąki ( ja
daję 75 g pszennej zwykłej i 75 pszennej pełnoziarnistej)75 g
brązowego cukrugarść
migdałówgarść
orzechów laskowych**garść posiekanej
żurawiny**1
jajo1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniacynamon2-3 krople ekstraktu
waniliowego ( lub łyżeczka
cukru z prawdziwa
wanilią)
Jajo miksujemy
cukrem i ekstraktem
waniliowym do białości. Dodajemy
mąkę wymieszaną z
cynamonem i
proszkiem do pieczenia i miksujemy dalej ( uwaga
maska będzie dość gęsta). Dodajemy
orzechy,
migdały i
żurawinę i ciasto wykładamy na oprószony
mąką blat. Formujemy długą
bagietkę i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika n ok 20-25 minut. Po tym czasie nasza
bagietka powinna się lekko zezłocić. Wyjmujemy
bagietkę i odkładamy na kratkę by trochę przestygła. Następnie nożem z piłką kroimy na kromeczki o grubości o 0,5-1 cm. Wkładamy ponownie do piekarnika na 7-8 minut, po tym czasie przekładamy na druga stronę i znów pieczemy 7-8 minut.
Ciasteczka przechowujemy w puszce lub szczelnym słoiku, o ile przetrwają i nie zostaną zjedzone od razu :)Smacznego!Aga* Ładnie opakowane
ciasteczka będą świetnym pomysłem na prezent, np. na Mikołajki :)** Można dodać dowolnie dodatki, takie jak
morele suszone,
rodzynki,
orzechy nerkowca czy inne.

