ßßß Cookit - przepis na Niedziela na słodko: Biscotti

Niedziela na słodko: Biscotti

nazwa

Wykonanie

Te włoskie ciasteczka pieczone dwukrotnie przygotowuje już od bardzo dawna. Ale jakoś nie było okazji by wstawić je na bloga :) Dlatego dziś nadrabiam zaległości i zapraszam do ich upieczenia bo są przeeeepyszne :) Włosi jedzą biscotti maczając je w winie lub kawie, ponieważ są dość twarde, jak na sucharki przystało:)
Składniki:
150 g mąki ( ja daję 75 g pszennej zwykłej i 75 pszennej pełnoziarnistej)
75 g brązowego cukru
garść migdałów
garść orzechów laskowych**
garść posiekanej żurawiny**
1 jajo
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon
2-3 krople ekstraktu waniliowego ( lub łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią)
Jajo miksujemy cukrem i ekstraktem waniliowym do białości. Dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia i miksujemy dalej ( uwaga maska będzie dość gęsta). Dodajemy orzechy, migdały i żurawinę i ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Formujemy długą bagietkę i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika n ok 20-25 minut. Po tym czasie nasza bagietka powinna się lekko zezłocić. Wyjmujemy bagietkę i odkładamy na kratkę by trochę przestygła. Następnie nożem z piłką kroimy na kromeczki o grubości o 0,5-1 cm. Wkładamy ponownie do piekarnika na 7-8 minut, po tym czasie przekładamy na druga stronę i znów pieczemy 7-8 minut. Ciasteczka przechowujemy w puszce lub szczelnym słoiku, o ile przetrwają i nie zostaną zjedzone od razu :)
Smacznego!
Aga
* Ładnie opakowane ciasteczka będą świetnym pomysłem na prezent, np. na Mikołajki :)
** Można dodać dowolnie dodatki, takie jak morele suszone, rodzynki, orzechy nerkowca czy inne.
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2013/11/niedziela-na-sodko-biscotti.html