ßßß Cookit - przepis na Biscotti orkiszowe z żurawiną i migdałami

Biscotti orkiszowe z żurawiną i migdałami

nazwa

Wykonanie

Moja wersja biscotti jest nieco odmienna od tej jadanej we Włoszech. Nie użyłam białej mąki i tak dużej ilości cukru. W obu wersjach są one pieczone bez tłuszczu, co sprawia że nie są tak kaloryczne i ciężkostrawne jak inne ciastka. To bardziej słodkie chlebki niż ciasteczka. Biscotti najpierw pieczemy tradycyjnie, a potem jeszcze "podsuszamy". Są chrupiące i twarde, a zwyczajowo jada się je we Włoszech w towarzystwie słodkiego wina lub kawy. Moczy się w nich biscotti i zajada ze smakiem. Kiedy zdarza się w moim życiu wyjątkowa okazja, zawsze chcę mieć je w pobliżu. Wystarczą dwie sztuki i kieliszek wina, nietradycyjnie wytrawnego i świętowanie się dopełnia. W życiu ważne jest samo życie, ale drobne detale sprawiają, że czujemy się wyjątkowo. A smak biscotti zawsze o tych wyjątkowych chwilach mi przypomina...
Składniki
300 g mąki orkiszowej razowej
3 jaja
125 g blanszowanych migdałów
125 g żurawiny kandyzowanej
100 g nierafinowanego cukru
6 łyżek mleka roślinnego (u mnie owsiane)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Migdały blanszowane siekamy grubo, mikserem ubijamy jaja z cukrem na gęstą i jednolitą masę. Przesiewamy do ubitych jaj mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Dodajemy mleko roślinne, migdały, żurawinę i wyrabiamy łyżką gęste ciasto. Nie przerażajcie się, że ciasto będzie lepkie. Wyjmujemy je łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dłońmi zwilżonymi wodą formujemy 4 podłużne chlebki. Nie powinny być zbyt szerokie, ja robię zawsze węższe od bagietki, wtedy biscotti są drobniejsze i atrakcyjniejsze. Wygładzamy powierzchnię chlebków wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C na około 22 minuty. Po tym czasie wyjmujemy chlebki, studzimy około 10 minut i kroimy z ukosa na kromki grubości około 1 cm. Ponownie wstawiamy do piekarnika i podpiekamy jeszcze w 180˚C 10 minut. Powinny być suche, ale nie wolno ich spalić
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2014/09/biscotti-orkiszowe-z-zurawina-i-migdaami_24.html