ßßß
Składniki300 g mąki orkiszowej razowej3 jaja125 g blanszowanych migdałów125 g żurawiny kandyzowanej100 g nierafinowanego cukru6 łyżek mleka roślinnego (u mnie owsiane)2 łyżeczki mielonego cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczenia
PrzygotowanieMąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Migdały blanszowane siekamy grubo, mikserem ubijamy jaja z cukrem na gęstą i jednolitą masę. Przesiewamy do ubitych jaj mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Dodajemy mleko roślinne, migdały, żurawinę i wyrabiamy łyżką gęste ciasto. Nie przerażajcie się, że ciasto będzie lepkie. Wyjmujemy je łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dłońmi zwilżonymi wodą formujemy 4 podłużne chlebki. Nie powinny być zbyt szerokie, ja robię zawsze węższe od bagietki, wtedy biscotti są drobniejsze i atrakcyjniejsze. Wygładzamy powierzchnię chlebków wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C na około 22 minuty. Po tym czasie wyjmujemy chlebki, studzimy około 10 minut i kroimy z ukosa na kromki grubości około 1 cm. Ponownie wstawiamy do piekarnika i podpiekamy jeszcze w 180˚C 10 minut. Powinny być suche, ale nie wolno ich spalić