Wykonanie

Prosta krucha
tarta z kremem budyniowym urozmaicona
cynamonem i
owocami. Myślę, że bardzo dobrze sprawdziłaby się również z
jabłkami. Krem w konsystencji różni się od budyniu, nie jest taki zwarty, lecz lżejszy i bardziej kremowy. Polecam.Składniki na kruche ciasto:125 ml masła/margaryny250 g
mąki pszennej1
jajko5 łyżeczek
cukru1 łyżka z czubkiem
kakaoSkładniki na krem budyniowy:375 ml
mleka4
żółtka2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej70 g
cukru1 łyżeczka
cynamonuDodatkowo3
figiok. 5
śliwekMąkę wsypać z
cukrem i
kakao do miski, dodać
masło i posiekać je z resztą składników. Następnie dodać
jajko i zagnieść kruche ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut.W tym czasie przygotować krem.
Mleko zagotować z
cukrem i
cynamonem.
Żółtka i
mąki dokładnie zmiksować i wlać do gotującego się
mleka. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia.Ciasto wyciągnąć z lodówki rozwałkować na placek i przełożyć do formy (23 cm średnicy). Na wierzch rozsypać
groch lub
fasolę (ja akurat najczęściej nie posiadam ani tego ani tego, więc kładę spód od tortownicy) i podpiec w 175 st. C przez 10 minut.
Śliwki pokroić w ósemki,
figi w plasterki. Krem wyłożyć na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć
figi i
śliwki. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut.Przepis bierze udział w akcji:Ewka