Wykonanie

Mięciutkie ciasto półkruche, wprost rozpływające się w ustach, do tego nadzienie z
świeżych jabłek,
gruszek i dyni. Krótko mówiąc przepyszna szarlotka. Nikt, kto próbował nie domyślił się, że w składzie jest
dynia. Smaki
owoców, które razem poddusiłam, ładnie się wymieszały i utworzyły smaczną całość. Serdecznie polecam.

Składniki na ciasto:2,5 szkl.
mąki0,5 szkl.
cukru1
cukier waniliowy1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
śmietany125 g margaryny/masłaSkładniki na nadzienie:200 g
jabłek200 g
gruszek200 g dyni
sok z cytrynycukier – dałam 5 łyżeczek, ale zależy to od słodkości
owoców (wg. uznania)1 łyżka
mąki ziemniaczanejDodatkowo:otręby/bułka
tartaSkładniki ciasta wymieszać i szybko zagnieść, 1/3 odłożyć do zamrażarki, a pozostałość do lodówki.
Owoce obrać, pokroić w drobną kosteczkę, skropić
sokiem z cytryny i posypać
cukrem. Dobrze wymieszać i odstawić do momentu, aż puszczą sok. Wtedy umieścić w garnku i wstawić na ogień. Zagotować i gotować do momentu aż większość soku odparuje a
owoce znacznie zmiękną, ale jeszcze nie zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia, dodać
mąką ziemniaczaną, można partiami, i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek.Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim dno blaszki o rozm. 24x24cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i podpiec, aż się delikatnie zezłoci (powinno być dość blade). Wyjąć, posypać na wierzchu
otrębami i wyłożyć na to nadzienie. Wyjąć pozostałą część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na wierzch na tarce o grubych oczkach. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30-35 minut.

Przepis bierze udział w akcji:Ewka