ßßß Cookit - przepis na Biszkoptowy omlet z fasolką i brokułami

Biszkoptowy omlet z fasolką i brokułami

nazwa

Wykonanie

Przed nami ostatnie dni wakacji. Należy je wykorzystać więc intensywnie i smacznie:) Dziś na śniadanie przygotowałam przepyszny omlet biszkoptowy z fasolką szparagową i brokułami. Brokuły się rozpadły niestety, dlatego gdy będziecie je blanszować nie bierzcie prysznica w tym samym czasie, bo nie ma co marzyć o jędrnych, pięknych różyczkach brokuła. Omlet ten jest idealną propozycją na śniadanie albo na piknik, wtedy można go pokroić na trójkąciki i jeść jak pizzę:) Smakuje znakomicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
1/3 brokuła
garść żółtej fasolki szparagowej
2 jaja
łyżka mąki
sól, pieprz
masło i olej do smażenia
Fasolkę i brokuła zblanszować osobno ( tj gotować kilka minut). Odcedzić. Rozgrzać masło z olejem na patelni ( olej jest po to żeby masło się nie spaliło i nie wytworzyło rakotwórczych substancji), dodać fasolkę i smażyć chwilę, potem dodać brokuły i smażyć na małym ogniu. W tym czasie białka oddzielić od zółtek i ubić na pianę. Dodać zółtka, mąkę, sól i pieprz. Masę jajeczną wyłożyć na patelnie i smażyć pod przykryciem ok 8-10 minut.Po tym czasie omlet zsunąć na przykrywkę i odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Na talerzu udekorować pomidorem i szczypiorkiem.
Smacznego!
Aga
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2013/08/biszkoptowy-omlet-z-fasolka-i-brokuami.html