Wykonanie
Przed nami ostatnie dni wakacji. Należy je wykorzystać więc intensywnie i smacznie:) Dziś na śniadanie przygotowałam przepyszny omlet
biszkoptowy z
fasolką szparagową i
brokułami.
Brokuły się rozpadły niestety, dlatego gdy będziecie je blanszować nie bierzcie prysznica w tym samym czasie, bo nie ma co marzyć o jędrnych, pięknych różyczkach
brokuła. Omlet ten jest idealną propozycją na śniadanie albo na piknik, wtedy można go pokroić na trójkąciki i jeść jak pizzę:) Smakuje znakomicie zarówno na ciepło jak i na zimno.Składniki:1/3
brokułagarść
żółtej fasolki szparagowej2
jajałyżka
mąkisól,
pieprzmasło i
olej do smażenia
Fasolkę i
brokuła zblanszować osobno ( tj gotować kilka minut). Odcedzić. Rozgrzać
masło z olejem na patelni (
olej jest po to żeby
masło się nie spaliło i nie wytworzyło rakotwórczych substancji), dodać
fasolkę i smażyć chwilę,
potem dodać
brokuły i smażyć na małym ogniu. W tym czasie
białka oddzielić od
zółtek i ubić na pianę. Dodać
zółtka,
mąkę,
sól i
pieprz. Masę jajeczną wyłożyć na patelnie i smażyć pod przykryciem ok 8-10 minut.Po tym czasie omlet zsunąć na przykrywkę i odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Na talerzu udekorować
pomidorem i
szczypiorkiem.
Smacznego!Aga