Wykonanie
Ciekawe i zapewne znane każdemu ciasto. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym smaczne. Widziałam także wersje z innymi
owocami np.
truskawkami, także można dowolnie eksperymentować. Dodatkowo prezentuje się bardzo efektownie i na pewno
zrobi wrażenie na gościach.Składniki na tortownicę o śr. 21 cm:4
jajka4 łyżki
mąki4 łyżki
cukru +
cukier do
śmietany1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 płaskie łyżki gorzkiego
kakao½ litra
śmietany kremówki (u mnie 30%) schłodzonej w lodówce3 łyżeczki
żelatynykilka kostek
czekolady (gorzkiej lub
mlecznej)2-3
bananysólgorąca
wodaBiałka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę z odrobiną
soli. Dodając partiami
cukier dalej miksować, aż piana będzie lśniąca. Następnie dodawać po jednym
żółtku, cały czas miksując. Na koniec, wsypywać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao, w niewielkich częściach, po każdej mieszać masę powoli drewnianą łyżką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok. 30 minut (sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ustawić w niewielkiej odległości nad blatem i rzucić, zapobiegnie to opadaniu ciasta. Pozostawić w piekarniku do wystudzenia. Po tym na wierzchu ciasta zrobić nacięcie nożem w kształcie okręgu, w odległości ok 1-1,5 cm od brzegu. Wnętrze okręgu wyjąć łyżeczką, pozostawiając ok. 2 cm warstwę ciasta na spodzie. Wyciągnięte ciasto pokruszyć.
Żelatynę zalać gorącą (nie wrzącą!)
wodą w takiej ilości, żeby pokryła cały proszek, dobrze wymieszać. Na tym etapie będzie jeszcze widać proszek. Zostawić do ostudzenia, co jakiś czas mieszając. Do tego czasu, cała
żelatyna się rozpuści.
Śmietanę umieścić w wysokim naczyniu, dodać
cukier do smaku. Ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać
żelatynę, uważać, żeby się nie porobiły z niej grudki.
Czekoladę ogrzać, np. w dłoniach, tak, żeby była miękka, ale się nie rozpuszczała. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z
bitą śmietaną.
Banany obrać, pokroić wzdłuż na połówki, można skropić
sokiem z cytryny, żeby nie sciemniały. Jeśli są duże, podzielić na części. Ułożyć na dnie ciasta, we wcześniej utworzonym zagłębieniu, na to rozłożyć
bitą śmietanę, tworząc kształt przyszłego kopca kreta (kopuły). Na
śmietanę rozsypać okruszki ciasta, delikatnie docisnąć, żeby nie odpadły. Ciasto schłodzić w lodówce.
Ewka