ßßß
            
        
Ciekawe i zapewne znane każdemu ciasto. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym smaczne. Widziałam także wersje z innymi owocami np. truskawkami, także można dowolnie eksperymentować. Dodatkowo prezentuje się bardzo efektownie i na pewno zrobi wrażenie na gościach.Składniki na tortownicę o śr. 21 cm:4 jajka4 łyżki mąki4 łyżki cukru + cukier do śmietany1,5 łyżeczki proszku do   pieczenia2 płaskie łyżki gorzkiego kakao½ litra śmietany kremówki (u mnie 30%) schłodzonej w lodówce3 łyżeczki żelatynykilka kostek czekolady (gorzkiej lub mlecznej)2-3 bananysólgorąca wodaBiałka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodając partiami cukier dalej miksować, aż piana będzie lśniąca. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Na koniec, wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, w niewielkich częściach, po każdej mieszać masę powoli drewnianą łyżką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok. 30 minut (sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ustawić w niewielkiej odległości nad blatem i rzucić, zapobiegnie to opadaniu ciasta. Pozostawić w piekarniku do wystudzenia. Po tym na wierzchu ciasta zrobić nacięcie nożem w kształcie okręgu, w odległości ok 1-1,5 cm od brzegu. Wnętrze okręgu wyjąć łyżeczką, pozostawiając ok. 2 cm warstwę ciasta na spodzie. Wyciągnięte ciasto pokruszyć.Żelatynę zalać gorącą (nie wrzącą!) wodą w takiej ilości, żeby pokryła cały proszek, dobrze wymieszać. Na tym etapie będzie jeszcze widać proszek. Zostawić do ostudzenia, co jakiś czas mieszając. Do tego czasu, cała żelatyna się rozpuści.Śmietanę umieścić w wysokim naczyniu, dodać cukier do smaku. Ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żelatynę, uważać, żeby się nie porobiły z niej grudki.Czekoladę ogrzać, np. w dłoniach, tak, żeby była miękka, ale się nie rozpuszczała. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z bitą śmietaną.Banany obrać, pokroić wzdłuż na połówki, można skropić sokiem z cytryny, żeby nie sciemniały. Jeśli są duże, podzielić na części. Ułożyć na dnie ciasta, we wcześniej utworzonym zagłębieniu, na to rozłożyć bitą śmietanę, tworząc kształt przyszłego kopca kreta (kopuły). Na śmietanę rozsypać okruszki ciasta, delikatnie docisnąć, żeby nie odpadły. Ciasto schłodzić w lodówce.
Ewka