Wykonanie

Bardzo podobny przepis do poprzedniego, a w zasadzie to oparty na tej samej podstawie. Intensywność smaku
cytryny można regulować w zależności od upodobań, dodając mniej lub więcej
skórki cytrynowej.Składniki na spód
ciasteczkowy:70 g stopionego masła/margaryny135 g
herbatników (ja użyłam „Holenderskich” SAN, można użyć
ciastek owsianych, wtedy 165 g)1/2 szkl. kandyzowanej
skórki cytrynowejSkładniki na masę
serową:700 g
sera białego (polecam
twaróg tłusty)1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego/niesłodzonego (411 g)200 g
białej czekolady4
jajka2 łyżki ekstraktu
waniliowego (lepsza byłaby cytrynówka)
cukier (do smaku)2 łyżki
mąkicytryna1/2 szkl. kandyzowanej
skórki cytrynowej (można więcej, według uznania)Składniki masy wyjąć wcześniej z lodówki, nie powinny być zimne.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, ostudzić, ale uważać, żeby nie zastygła.
Cytrynę sparzyć i dokładnie wyszorować, zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach.
Ciastka zmielić/rozdrobnić, dodać
skórkę cytrynową i wymieszać z tłuszczem. Wyłożyć na blachę (21 cm średnicy) i docisnąć. Włożyć do lodówki na 10 minut, a następnie podpiec 5-10 min w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.
Ser zmielić trzykrotnie (ja miksuję blenderem, jest szybciej i dokładniej), dodawać stopniowo
mleko skondensowane dokładnie mieszając. Następnie wmieszać
czekoladę. Dodawać po jednym
jajku, wymieszać. Następnie dodać ekstrakt,
cukier, po łyżce
mąki i wymieszać. Na końcu wmieszać
skórkę z cytryny i kandyzowaną. Należy starać się, żeby zbytnio nie napowietrzyć masy.Piec z parą* przez 15 minut w 230 st. C. Następnie wyjąć ciasto i posypać
czekoladą. Zmniejszyć temp. do 175 st. C i ponownie wstawić ciasto. Piec dalej przez ok. 50 minut. Gdyby zbytnio się przyrumieniło przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu, nie otwierając piekarnika zostawić do częściowego wystudzenia. Po ok. 1-2 godzinach otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawić do lodówki (lub w inne zimne miejsce) na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Wierzch można polać lukrem lub rozpuszczoną
białą czekoladą.* wstawić do piekarnika drugą blachę lub szeroką blachę piekarnikową wypełnioną do połowy wrzącą
wodą, nad nią, na kratce ustawić blachę z
ciastem.Ewka