ßßß Cookit - przepis na Sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy

nazwa

Wykonanie

Bardzo podobny przepis do poprzedniego, a w zasadzie to oparty na tej samej podstawie. Intensywność smaku cytryny można regulować w zależności od upodobań, dodając mniej lub więcej skórki cytrynowej.
Składniki na spód ciasteczkowy:
70 g stopionego masła/margaryny
135 g herbatników (ja użyłam „Holenderskich” SAN, można użyć ciastek owsianych, wtedy 165 g)
1/2 szkl. kandyzowanej skórki cytrynowej
Składniki na masę serową:
700 g sera białego (polecam twaróg tłusty)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego/niesłodzonego (411 g)
200 g białej czekolady
4 jajka
2 łyżki ekstraktu waniliowego (lepsza byłaby cytrynówka)
cukier (do smaku)
2 łyżki mąki
cytryna
1/2 szkl. kandyzowanej skórki cytrynowej (można więcej, według uznania)
Składniki masy wyjąć wcześniej z lodówki, nie powinny być zimne. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, ale uważać, żeby nie zastygła. Cytrynę sparzyć i dokładnie wyszorować, zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach.
Ciastka zmielić/rozdrobnić, dodać skórkę cytrynową i wymieszać z tłuszczem. Wyłożyć na blachę (21 cm średnicy) i docisnąć. Włożyć do lodówki na 10 minut, a następnie podpiec 5-10 min w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.
Ser zmielić trzykrotnie (ja miksuję blenderem, jest szybciej i dokładniej), dodawać stopniowo mleko skondensowane dokładnie mieszając. Następnie wmieszać czekoladę. Dodawać po jednym jajku, wymieszać. Następnie dodać ekstrakt, cukier, po łyżce mąki i wymieszać. Na końcu wmieszać skórkę z cytryny i kandyzowaną. Należy starać się, żeby zbytnio nie napowietrzyć masy.
Piec z parą* przez 15 minut w 230 st. C. Następnie wyjąć ciasto i posypać czekoladą. Zmniejszyć temp. do 175 st. C i ponownie wstawić ciasto. Piec dalej przez ok. 50 minut. Gdyby zbytnio się przyrumieniło przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu, nie otwierając piekarnika zostawić do częściowego wystudzenia. Po ok. 1-2 godzinach otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawić do lodówki (lub w inne zimne miejsce) na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Wierzch można polać lukrem lub rozpuszczoną białą czekoladą.
* wstawić do piekarnika drugą blachę lub szeroką blachę piekarnikową wypełnioną do połowy wrzącą wodą, nad nią, na kratce ustawić blachę z ciastem.
Ewka
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2012/10/sernik-cytrynowy.html