ßßß Cookit - przepis na sernik z budyniem i ciasteczkami

sernik z budyniem i ciasteczkami

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię serniki polane polewą i posypane kokosem. To takie moje wspomnienie dzieciństwa, w domu często były robione w takiej wersji. Ten wyrósł tak wysoko ponad blachę, że bałam się, że się wyleje, ale na szczęście masa serowa była dość zwarta. Robiłam to ciasto w blaszce o wymiarach 24*24 cm, ale spokojnie można zrobić w większej.
Składniki: na ciasto:
2,5 szklanki mąki
150 g masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżeczki proszku
warstwa budyniowa:
4 budynie waniliowe
1 l mleka
4 łyżki cukru
ser:
1 kg twarogu
1 szklanki cukru
4 jajka
1 budyń waniliowy
dodatkowo:
2 opakowania ciasteczek "paryskie"
100 g mlecznej czekolady
3 łyżki kokosu
2 łyżki mleka
Zimne masło zagnieść z resztą składników. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować na blaszce o wym. 24*24 cm. Podpiec w 180*C przez kwadrans.
Ugotować budynie na mleku. Gorący budyń wylać na ciasto. Na budyniu ułożyć ciastka.
Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Białka ubić na sztywno. Następnie żółtka zmiksować z cukrem i dodając ser ucierać. Dodać budyń i delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Wylać do blaszki. Piec około 50 minut w 180*C.
Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce z mlekiem. Rozpuścić nad garnkiem z gotującą się wodą, polać sernik i posypać kokosem.
w 180*C.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/12/sernik-z-budyniem-i-ciasteczkami.html