ßßß Cookit - przepis na Śledzie z marynowanymi rydzami

Śledzie z marynowanymi rydzami

nazwa

Wykonanie

I jeszcze jeden, ostatni przepis przed Świętami. Wykorzystałam marynowane rydze, które przywiozłam z Krynicy i ciągle było mi ich szkoda. Stały sobie w spiżarce na półce, przesuwałam je tylko i ciągle odkładałam na jakąś specjalną okazję. Myślę, że Wigilia jest właśnie takim specjalnym dniem.
Tu w zaskakującym połączeniu ze śledziami, ale w jakże smakowitym;-)
Inspiracja zaczerpnięta z książki "Życie kocha jeść" R. Sowy.
Składniki:
600 g fileta ze śledzia norweskiego,
słoik marynowanych rydzów,
marynata:
0,5 szklanki oliwy z oliwek,
2 białe, słodkie cebule pokrojone w półtalarki,
1 łyżka miodu,
2 łyżki rozgniecionego w moździerzu kolorowego pieprzu,
5 rozgniecionych ziaren jałowca,
5 ziaren ziela angielskiego,
3 liście laurowe,
Sok z 1 cytryny.
Przygotowanie:
Wymoczone w zimnej wodzie filety śledziowe osuszyć, włożyć do marynaty przygotowanej poprzez połączenie wszystkich jej składników i odstawić na ok. 12 godzin. Śledzie ułożyć na talerzach z marynowanymi rydzami, przed podaniem skropić marynatą.
Wesołych, Spokojnych i Pełnych Magii Świąt Bożego Narodzenia .
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/12/sledzie-z-marynowanymi-rydzami.html