Wykonanie
Śniadaniowa wariacja jaglana to świetna alternatywa kanapki. Zdrowa ze względu na
kaszę jaglaną i
amarantus, osłodzona
dżemem figowym i świeżymi
figami. Czy skusicie się i dołączycie do mnie ? Ręczę, że takie śniadanie postawi Was na nogi;-) A tak swoją
drogą ostatnio wspominałam śniadania serwowane na stołówkach wczasowych w postaci owsianki i pajdy
chleba z
dżemem. Bardzo je lubiłam;-)

Przepis przygotowałam specjalnie na konkurs: "
Dżem dobry, pobudka".

Składniki (na 2 porcje):3 łyżki
kaszy jaglanej,2 łyżki
amarantusa,1 łyżeczka
masła +
masło do wysmarowania foremek,1 szklanka
wody,1 łyżeczka
cukru lub
ksylitolu,1
jajko,2 łyżeczki
dżemu figowego Łowicz,1
świeża figa,
płatki migdałowe do posypania,odrobina
soli.Przygotowanie:Zagotować
wodę, wsypać wypłukaną
kaszę i
amarantus, dodać
masło. Gotować około 20 minut. Wystudzić, dosłodzić, wbić
jajko i wszystko wymieszać. Nałożyć do foremek żaroodpornych wysmarowanych
masłem. Na wierzchu rozsmarować
dżem figowy, ułożyć plastry
figi, posypać
płatkami migdałowymi. Zapiekać około 20-30 minut w temp. 190 stopni C.

Przepis stworzony na akcję: