Wykonanie
Młode ziemniaki w tym okresie
mogę jeść o każdej
porze dnia. Ale to jest raczej wyjątek, bo generalnie nie jadam
ziemniaków. Moja propozycja sałatki mam nadzieję przypadnie Wam do smaku;-) Jako dodatek do grillowanych
mięs czy ryb jest naprawdę świetna.Czerwiec nie sprzyjał wieczornym biesiadom ze względu na chłodne wieczory.Może lipiec będzie lepszy;-)?

Składniki:0,5 kg
młodych ziemniaków,ćwiartka
młodej kapusty,1 pęczek
szczypiorku,1 saszetka
oleju kujawskiego z
czosnkiem1 łyżeczka
musztardy dijon,1 łyżeczka
miodu,
sól,odrobina
wody,1 łyżeczka
octu z
białego wina.Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Dodać odrobinę
soli do
wody.
Kapustę poszatkować, zdusić z
solą i odcisnąć.
Ziemniaki jak wystygną obrać i pokroić w talarki. Wymieszać z
kapustą i pokrojonym na drobno
szczypiorkiem. Z
oleju,
musztardy,
miodu i
wody zrobić
sos winigret w shakerze.. Zalać
sałatkę, wymieszać delikatnie i odstawić do schłodzenia w lodówce.

Przepis bierze udział w konkursie ogłoszonym przez Majanę „Kujawski ze smakiem do sałatek” organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl