ßßß
Młode ziemniaki w tym okresie mogę jeść o każdej porze dnia. Ale to jest raczej wyjątek, bo generalnie nie jadam ziemniaków. Moja propozycja sałatki mam nadzieję przypadnie Wam do smaku;-) Jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb jest naprawdę świetna.Czerwiec nie sprzyjał wieczornym biesiadom ze względu na chłodne wieczory.Może lipiec będzie lepszy;-)?
Składniki:0,5 kg młodych ziemniaków,ćwiartka młodej kapusty,1 pęczek szczypiorku,1 saszetka oleju kujawskiego z czosnkiem1 łyżeczka musztardy dijon,1 łyżeczka miodu,sól,odrobina wody,1 łyżeczka octu z białego wina.Przygotowanie:Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Dodać odrobinę soli do wody. Kapustę poszatkować, zdusić z solą i odcisnąć. Ziemniaki jak wystygną obrać i pokroić w talarki. Wymieszać z kapustą i pokrojonym na drobno szczypiorkiem. Z oleju, musztardy, miodu i wody zrobić sos winigret w shakerze.. Zalać sałatkę, wymieszać delikatnie i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Przepis bierze udział w konkursie ogłoszonym przez Majanę „Kujawski ze smakiem do sałatek” organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl