ßßß
Składniki:- 3 łyżki gorczycy białej,- 3 łyżki gorczycy czarnej (ja nie miałam, dodałam 6 łyżek białej),- 6 łyżek octu winnego z białego wina (jeśli wolicie łagodną wersję musztardy, należy dodać 3 łyżki octu),- ok. 8 łyżek wody,- szczypta cukru (można zastąpić miodem - wówczas uzyskamy musztardę miodową),- szczypta soli.
I krok : przygotowanie rozpoczynamy wieczorem: do szklanej miski wsypujemy gorczycę, zalewamy 3 łyżkami przegotowanej (zimnej) wody oraz 6 łyżkami octu. Miskę owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 12-18 godzin (do momentu, aż gorczyca wchłonie cały płyn).II krok : następnego dnia miksujemy gorczycę wraz z cukrem, solą i wodą (za pomocą blendera; można zmiksować na ulubioną konsystencję - całkowicie gładką lub z kawałkami gorczycy). Wodę dolewamy stopniowo, rozpoczynając od 3 łyżek, maksymalnie do 5. Na koniec ewentualnie przyprawiamy do smaku. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!