Wykonanie

I kolejna propozycja na
szparagi. Już niedługo sezon się skończy więc korzystam na maksa i Was również zachęcam. Sos słodkawy fajnie się komponuje ze słonymi dodatkami. Mozna spokojnie dodać więcej
żurawiny niż u mnie w przepisie.

Mam zły okres i wybaczcie, że nie jestem zbyt aktywna. Mam nadzieję, że przyjdą lepsze dni…Czy u Was też jest tak duszno?

Składniki:
zielone szparagi,
młody szpinak,
szynka dojrzewająca (po 2 plastry na osobę),
ser nadający się do zgrillowania ( po 1 plastrze na osobę - u mnie
oscypek, ale może być
camembert ),
żurawinowy winigret:50 ml
oliwy z oliwek,kilka kropel
octu winnego,1 łyżeczka
żurawiny,pół łyżeczki
musztardy francuskiej,można dodać odrobinę
wody,
sól do smaku.Przygotowanie:
Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe części łodyg, a następnie umyć. Do wrzącej, lekko osolonej i posłodzonej
wody włożyć
szparagi i gotować 3 minuty. Odsączyć. Pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki.
Szpinak umyć, wysuszyć, ułożyć na talerzu.
Szynkę pokroić i rozrzucić na
szpinaku, dodać pokrojone
szparagi. W słoiczku lub w shakerze do
sosów wymieszać wszystkie składniki sosu. Plastry
sera podsmażyć na patelni grillowej. Ułożyć na sałacie. Wszystko polać sosem.