ßßß
Zapraszam Was w kolejną moją podróż w czasie do smaków dzieciństwa. Wakacje u babci. Z sadu za domem przechodziło się od razu do jeziora. Najmilszy czas spędzony każdego lata...Całe dnie pluskanie w ciepłej wodzie, długie rozmowy z koleżankami, a wieczorem w domu czekała kolacyjna uczta. Nie trudno zgadnąć, że była to rybna uczta:-)
Kiedy zobaczyłam w sklepie szczupaka, to od razu wiedziałam jak go przygotuję...Tylko w śmietanie:-) Tak jak kiedyś przeniosłam się do babci nad jezioro:-)Składniki:
1 szczupak o wadze ponad 1 kg (im większy tym lepiej, bo ma większe ości, które widać),2 cebule,1 duża śmietana 18% tł.,sól, pieprz,mąka do panierowania,olej kukurydziany lub rzepakowy do smażenia.Przygotowanie:Rybę dokładnie oczyścić, odkroić łeb i płetwy ( ja je zamroziłam do zupy rybnej). Pokroić w dzwonka. Przyprawić solą i pieprzem, opanierować w mące i smażyć do lekkiego zrumienienia na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Połączyć z rybą, zalać śmietaną i chwilę dusić pod przykryciem. Można dolać odrobinę wody, gdy sos za bardzo zgęstnieje. Wszystko doprawić i podawać z pieczywem.