Wykonanie

Zapraszam Was w kolejną moją podróż w czasie do smaków dzieciństwa. Wakacje u babci. Z
sadu za domem przechodziło się od razu do jeziora. Najmilszy czas spędzony każdego lata...Całe dnie pluskanie w ciepłej wodzie, długie rozmowy z koleżankami, a wieczorem w domu czekała kolacyjna uczta. Nie trudno zgadnąć, że była to rybna uczta:-)

Kiedy zobaczyłam w sklepie
szczupaka, to od razu wiedziałam jak go przygotuję...Tylko w
śmietanie:-) Tak jak kiedyś przeniosłam się do babci nad jezioro:-)Składniki:

1
szczupak o wadze ponad 1 kg (im większy tym lepiej, bo ma większe ości, które widać),2
cebule,1 duża
śmietana 18% tł.,
sól,
pieprz,
mąka do panierowania,
olej kukurydziany lub rzepakowy do smażenia.Przygotowanie:
Rybę dokładnie oczyścić, odkroić łeb i płetwy ( ja je zamroziłam do zupy
rybnej). Pokroić w dzwonka. Przyprawić
solą i
pieprzem, opanierować w
mące i smażyć do lekkiego zrumienienia na rozgrzanym
oleju.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na
oleju. Połączyć z
rybą, zalać
śmietaną i chwilę dusić pod przykryciem. Można dolać odrobinę
wody, gdy sos za bardzo zgęstnieje. Wszystko doprawić i podawać z
pieczywem.