Wykonanie
Szczupak, to ten co ma taaakie straszne zęby :) A na poważnie jest to
ryba drapieżna, która występuje w naszych słodkich wodach. Sposobów jej przyrządzenia jest bardzo wiele jednak moim zdaniem im mniej dodatków, które przytłoczą smak
rybki tym lepiej.Oczywiście w tym miejscu składam pokłon i podziękowania naszemu prywatnemu wędkarzowi - Danielowi! Dzięki niemu w poniedziałek zaszczycił nas iście świąteczny posiłek. Zapraszam!
SKŁADNIKI:- świeży
szczupak- 2 duże
cebule-
marchewka-
mąka- 100 g
margaryny-
sól,
pieprzPRZYGOTOWANIE:
Rybkę trzeba oporządzić, czyli wypatroszyć, oczyścić i pokroić na kawałki lub dzwonki.
Cebulę i
marchewkę obieramy i kroimy w plastry. W dużej misce układamy
rybę z warzywami. Wkładamy ją do lodówki na całą noc. Przed smażeniem
rybę oczyszczamy z warzyw, przyprawiamy ją
pieprzem i dość mocno
solą. Następnie panierujemy w
mące. Na patelni topimy
margarynę, kładziemy
rybę i smażymy z obu stron na złoto. Podajemy gorącą. Smacznego!