ßßß Cookit - przepis na Szczupak smażony

Szczupak smażony

nazwa

Wykonanie

Szczupak, to ten co ma taaakie straszne zęby :) A na poważnie jest to ryba drapieżna, która występuje w naszych słodkich wodach. Sposobów jej przyrządzenia jest bardzo wiele jednak moim zdaniem im mniej dodatków, które przytłoczą smak rybki tym lepiej.
Oczywiście w tym miejscu składam pokłon i podziękowania naszemu prywatnemu wędkarzowi - Danielowi! Dzięki niemu w poniedziałek zaszczycił nas iście świąteczny posiłek. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- świeży szczupak
- 2 duże cebule
- marchewka
- mąka
- 100 g margaryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Rybkę trzeba oporządzić, czyli wypatroszyć, oczyścić i pokroić na kawałki lub dzwonki. Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w plastry. W dużej misce układamy rybę z warzywami. Wkładamy ją do lodówki na całą noc. Przed smażeniem rybę oczyszczamy z warzyw, przyprawiamy ją pieprzem i dość mocno solą. Następnie panierujemy w mące. Na patelni topimy margarynę, kładziemy rybę i smażymy z obu stron na złoto. Podajemy gorącą. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2013/10/szczupak-smazony.html