Wykonanie
Bardzo proste i eleganckie danie. Nadaje się na obiad rodzinny, ale również świąteczny. Bez zbędnych dodatków. Na półmisku robi niezłe wrażenie i wzbudza zachwyt wśród degustatorów:-). W swojej prostocie wygląda niesamowicie wykwintnie...I znowu sprawdza się zasada " im prościej tym smaczniej":-).Składniki:
2 - 3 udźce indycze,1- 2
cebule,50 ml
śmietany 18%,
sól,
pieprz,
papryka słodka.Przygotowanie:Wyciągnąć kości, czasami można kupić udźce już bez kości. Rozkroić je tak, żeby powstały płaty
mięsa. Przyprawić
solą,
pieprzem i
papryką. Zwinąć w roladkę, zawiązać sznurkiem lub spiąć wykałaczkami. Ułożyć w brytfannie, posypać
cebulą pokrojoną w drobną kostkę i posypać
słodką papryką. Piec pod przykryciem w 180 stopniach C przez 1-1,5 h do przyrumienienia. Następnie zlać naturalny sos do rondelka. Zmiksować blenderem
cebulę z sosem z pieczenia, dodać
śmietanę i doprawić, zagotować. Gotowe, upieczone
mięso pokroić w plastry. Na półmisku wylać część sosu, ułożyc
mięso i polać resztą sosu.