ßßß Cookit - przepis na Roladki z udźca indyka

Roladki z udźca indyka

nazwa

Wykonanie

Bardzo proste i eleganckie danie. Nadaje się na obiad rodzinny, ale również świąteczny. Bez zbędnych dodatków. Na półmisku robi niezłe wrażenie i wzbudza zachwyt wśród degustatorów:-). W swojej prostocie wygląda niesamowicie wykwintnie...I znowu sprawdza się zasada " im prościej tym smaczniej":-).
Składniki:
2 - 3 udźce indycze,
1- 2 cebule,
50 ml śmietany 18%,
sól, pieprz, papryka słodka.
Przygotowanie:
Wyciągnąć kości, czasami można kupić udźce już bez kości. Rozkroić je tak, żeby powstały płaty mięsa. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Zwinąć w roladkę, zawiązać sznurkiem lub spiąć wykałaczkami. Ułożyć w brytfannie, posypać cebulą pokrojoną w drobną kostkę i posypać słodką papryką. Piec pod przykryciem w 180 stopniach C przez 1-1,5 h do przyrumienienia. Następnie zlać naturalny sos do rondelka. Zmiksować blenderem cebulę z sosem z pieczenia, dodać śmietanę i doprawić, zagotować. Gotowe, upieczone mięso pokroić w plastry. Na półmisku wylać część sosu, ułożyc mięso i polać resztą sosu.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/08/roladki-z-udzca-indyka.html